LOGO
Svenska 505 förbundet

Nyheter

Tredje raka när Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, vann 10:e SWE 505 CUP

1.HUltgren rundarRE
2023 fyllde SWE 505 CUP 10 år! Cupen visar vilket som är Sveriges bästa 505-team på hemmaplan, under säsongen. Därför är det tävlingar både vår och höst, väl spridda över landet. 2023 seglades tävlingarna i Stockholm - KSSS, Lomma - LBS, Varberg - VSS och Björlanda kile - BKSS. Fyra toppenfina och trevliga arrangemang – TACK!

2.Rundning Lomma
Rekordmånga delseglingar
SWE 505 CUP sammanräknas på ett lite speciellt sätt. Slutplaceringarna i de olika deltävlingarna räknas inte. Bara de individuella delseglingarna i alla deltävlingarna. Är man inte med alls på en deltävling får man i varje delsegling 1 poäng mer än totala antalet deltagande besättningar i någon deltävling. Det kostar således poäng att stå över en CUP-tävling. Är man med i en deltävling och t.ex. tvingas bryta en segling, eller inte hinner ut till start får man däremot bara 1 poäng mer än antalet deltagare i just den deltävlingen. Detta påverkar inte så mycket i toppen, men kan ha stor betydelse för placeringarna en bit ner i resultatlistan. 2024 var det totalt 31 delseglingar som genomfördes, vilket är rekord.

3.GldjeRE
10 CUP-år – en riktig succé!
Under Cupens 10 år har det gjorts 2 876 båtstarter i 203 delseglingar, med i snitt 14 startande båtar i varje. Då är bara svenska båtar räknade och de som haft DNS i enstaka seglingar är borträknade. 2023 års sista CUP-segling samlade 20 svenska båtar. Ett mycket bra antal för att inte vara SM! Under de 10 åren har det varit 21 – 32 deltagande båtar, 2023 var det 24 team. Av dessa genomförde nästan 30% alla fyra deltävlingarna medan 25% bara var med i en deltävling.

4.Tt RundningRE
Mer spännande finalsegling än seglarna visste
2023 års CUP var en av de mest spännande, vem som skulle vinna var en öppen fråga tills målgång i sista delseglingen. Björlanda Kile SS arrangerade den avslutande CUP-tävlingen. Inför tävlingen ledde Peter och Martin med tre poäng före Malin Broberg/Johan Röök, BKSS. Första seglingen vanns av Malin och Johan med Peter och Martin på andraplatsen. Nu var ledningen 2 poäng. Därefter missade båda dessa team, det blev en 9:e för Peter och Martin och en 13:e för Malin och Johan. Med borträkningar var ledningen åter 3 poäng. I segling 3 gick Malin och Johan i mål på tredje plats, medan Peter och Martin var 7:a. Sjuan räknade Peter och Martin bort, men fick istället räknades en 6:a och helt plötsligt var poängställningen helt lika.

5.Action SW9259RE
Trippel BKSS på prispallen
Peter och Martin tog tillbaka initiativet och vann segling 4 med Malin och Johan åter på plats tre. Ledning med två poäng igen! Söndagens första segling verkade vända på allt igen – 10:e plats för Peter och Martin och 7:e för Malin och Johan. MEN efter 29 delseglingar får en femte segling räknas bort och båda kunde räknade bort denna segling så differensen fick ingen betydelse, utan ledningen var fortfarande 2 poäng. Peter och Martin vann segling 6 före Malin och Johan och ordningen var den omvända i sjunde och sista seglingen. Därmed var Peter och Martin åter CUP-vinnare. Med ynka två poäng! Malin och Johan således tvåa totalt och på tredje plats Per och Lars Wester, BKSS, knappt före Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, på fjärdeplatsen. Tre BKSS team på prispallen. Träning tillsammans lönar sig. Även SWE 505 CUP Classic vanns också av en BKSS-besättning – Annika Lundqvist/Robert Brenick.

7.Vinnarna i Cuperna 2023Maratontabellen
Under åren har Cupen vunnits av fem olika team, Peter och Martin har tre segrar. Tomas Grundel/Johan Strömdahl har också tre segrar, medan Ebbe och Olle har två. Anders Dahlén/Magnus Nilsson samt Malin och Johan har varsin vinst. Vårt att notera är dock att Ebbe och Olle endast två år varit utanför pallplats, så totalt sett leder de den informella Maraton tabellen. Fem segrar till ostkusten och fem till västkusten. Skåneseglarna har hittills en pallplats, ett silver för Lars och Axel Hultgren, RJK år 2015. Dags för en ändring?

6.TopptrioRESWE 505 CUP 2024
Det blir som vanligt ett spännande CUP-år. Första deltävlingen, CUP 1, är Saltsjöbadsregattan 11 - 12 maj, därefter följer SM i Marstrand 14 - 16 juni som CUP 2, För-VM/NoM i Varberg 2 - 3 augusti är CUP 3 och avslutande CUP 4 seglas traditionsenligt i Björlanda kile, den 14 - 15 september. Väl mött på SWE 505 CUP 2024!

 

Per-Eric Törnström
Crew SWE 8651

SWE 505 CUP 4 Björlanda Kile 9 - 10/9 – triumf för Malin Broberg/Johan Röök

1.GAtestartÅrets sista cuptävling samlade inte mindre än 21 båtar. Denna gång med bara ett utländskt team. Här berättar Per Wester om tävlingen.

2.Mnga btarSO-vind ger svår segling
Prognosen för helgen såg ganska osäker ut. Dag ett såg vi den relativt ovanliga vindriktningen från SO, 4 - 6m/s. Det betyder att bergen och öarna påverkar vinden i söder vilket gör att stora vindskift skulle visa sig bli avgörande. Som brukligt var banan belägen långt ute på djupt vatten. Härmed blir även strömmen lite lurig. Dels kommer den nordgående havsströmmen in mellan fastlandet och Björkö, dels kommer utloppet från Nordre älv från andra hållet. Således gällde det ha koll på alla dessa faktorer.

3.Rundning REMånga olika team i topp 3
Första racet gav också en föraning om att det var svårseglat. Stora avstånd kunde skapas, för att senare tryckas ihop. Broberg/Röök vann första seglingen följda av Bökmark/Persson. Gustavsson/Reinhold tog tredjeplatsen. Andra racet vanns av Rosén/Wenrup med Dahlström/Jelf tvåa och Berntsson/Lundberg trea. Tredje racet blev Gustavsson/Reinhold vinnare med Berg/Calvert tvåa och Broberg/Röök som trea. Fjärde seglingen vanns av Bökmark/Persson med Wester/Wester tvåa och Broberg/Röök trea.

4. Didrik och JoelFörsta dagens seglingar kan således sammanfattas med att många olika team var uppe på pallplatserna och krigade. Ett tydligt tecken på att det verkligen var utmanande taktiskt. Ofta omkastningar i placeringar under seglingarna beroende på att ena sidan ofta var betydligt bättre än den andra, för att till nästa kryss bli omvänt. Att vara hare var därför också betydligt mer chansartat än vanligt.

5. FEST REFest och 60-årsjubileum!
På kvällen hade Svenska 505-förbundet bjudit in till 60-års jubileum. Åtskilliga gamla 505 seglare deltog tillsammans med nuvarande aktiva. Kvällen var superhärlig. Bildspel sammansatt av Ebbe Rosén var extremt uppskattat. Många gamla och nya minnen delades.

6. Dimmigt REDimmigt
Andra dagen var många lite sega efter gårdagen. Det blev inte så mycket bättre av att en tät dimma hade lagt sig över tävlingsområdet. 3 - 4 m/s med mycket stora vindskift gjorde taktiken lika utmanande som första dagen. Dock, eftersom tävlingsområdet hade lagts närmare hamnen så fick inte havsströmmen någon inverkan.

7.Stta Spi REFörsta racet vanns av Wester/Wester med Berg/Calvert tvåa och Lundberg/Strömdahl trea. Andra racet var Bökmark/Persson etta, Broberg/Röök tvåa och Rosén/Wenrup trea. Tävlingens sista segling vanns av Broberg/Röök före Bökmark/Persson och Wester/Wester trea.

8.Pristagana CUP 4Jämn serie ger utdelning
Slutresultatet blev att Malin Broberg/Johan Röök vann regattan. Stort grattis! De hade en mycket jämn serie vilket är otroligt starkt med tanke på de taktiska utmaningarna. Tvåa blev Peter Bökmark/Martin Persson och Ebbe Rosén/Olle Wenrup blev trea. Bägge hade någon mer segling långt ner i resultatlistorna, vilket blev avgörande. Seglarna på de följande slutplaceringarna hade flera delseglingar längre ner.

9.GippTACK!
505 förbundet vill tacka alla funktionärer på havet och i hamnen. Tack också till legendarerna som deltog på lördagskvällen, samt till alla deltagare som kommit från när och fjärran.

 

Per Wester
SWE 9002

Peter Bökmark/Martin Persson vann SM 2023 i Varberg – bra test inför VM -24

1.Goa vgor505-SM 2023, som också var 505 Euro Cup 4 och SWE 505 CUP 3, blev ett bra genrep inför 2024 års VM i Varberg. Tomas Berg/Johan Calvert satsar mot VM och de spikade en av delseglingarna – här är Tomas berättelse om regattan.

2.Rundning1Känna på VM-vattnen
Årets SM seglades på de fina vattnen utanför Varberg den 4 - 6 augusti 2023. Varbergs Segelsällskap står som bekant även som arrangör för VM 2024 vilket gör denna regatta extra intressant. Många av oss var därför taggade på att känna på vattnen och dra lärdomar inför VM. Detta kommer att bli en spännande regatta!

3.GuppigtREUtmanande förstadag
Första dagens fyra race blev ett riktigt test för seglare och arrangörer med utmanande förhållanden. Vi bjöds på en frisk, västlig bris på 8 - 10 m/s långsamt ökande till 10 - 12 m/s och rejäl sjö som byggde upp under dagen. Fiven är fantastisk att segla i dessa förhållanden. Vi loggar typiskt 8 - 10 knop på kryssen och flyger fram i farter runt 20 - 25 knop på undanvind. Underbart! Far och son, Tim och Finn Böger från Tyskland klarar första dagens utmaningar bäst och tar en övertygande ledning med serien 1-2-3-1. Då skall tilläggas att de tog straff i form av en 720-sväng i starten i race 2 och lyckas ändå segla upp sig till en 2: plats i mål. Imponerande! De följdes närmast av två danska team, Per Larsen/Christian Mogensen följda av Fabiola och Michael Wonterghem. De duktiga danskarna tog var sin spik.

4.Vgigt VarbergPeter Bökmark/Martin Persson börjar få upp hårdvindsfarten
Bästa svenskar är Peter Bökmark/Martin Persson på 4:e plats med en andraplats som bästa resultat för dagen. Riktigt imponerande i hårdvinden! Vi vet sedan tidigare att de är snabba i det lättare registret och att de tränat hårt på att få upp farten i det övre registret. De visar nu att träning ger resultat. Riktigt kul! Mer om dem senare. Andra svenskar som övertygar är Jonas Berntsson/Magnus Lundberg på en fin sjätteplats. Det går inte riktigt lika bra för de regerande svenska mästarna Malin Broberg/Johan Röök. Trots problem med ett krånglande spinnakerskot lyckas de ändå rädda en 7:e plats efter först dagen. Starkt!

5.GAtestart med vgorSkönt med After Sail
Många team har det tufft under en lång dag i den grova sjön och endast 10 båtar lyckas slutföra alla fyra seglingar. Trötta men lyckliga seglare välkomnas i land med en trevlig Opening Ceremony / After-Sail. Arrangörerna med evenemangsansvarig Olof Bengtsson och seglingsledare H-P Hylander har all anledning att vara stolta över de fina arrangemangen, både på land och på vattnet, efter dag 1 och under hela regattan. Ett toppenarrangemang! Stort Tack!

6.Tt segling med 8962 i ledningREAP ger extravila på land
Dag 2 inleds med uppskjutna seglingar och väntan på land. Möra seglare och arrangörer får chans till ett par timmar av extra återhämning, social samvaro och kanske en extra genomgång av materialet innan vi får segla ut på banan igen. Vinden har avtagit till 6 - 8 m/s från väst och sjön är fortfarande grov.

7.FokusREI toppen slåss tyskar och danskar
Idag bjuds vi på större skift och tryckskillnader över banan. Bäst seglar återigen Tim och Finn Böger som befäster sin ledning med dagens placeringar 1-2-4-7. Fabiola och Michael Wonterghem seglar lika bra med serien 2-7-2-3. Peter och Martin inleder dagen med sin sämsta segling, en 11:e plats men revanscherar sig snabbt med två starka spikar följt av en sjätteplats och klättrar därmed till en tredjeplats totalt och befäster sin position som bästa svenskar. Fyra totalt ligger Jens Biederer/Jan Reifferscheidt från Hamburg med en stabil serie, jagade av Malin och Johan på en femte plats. Vi noterar med glädje att Mikael Gustavsson/Tore Reinhold i sin sprillans nya båt fått upp farten och spikar dagens sista segling med Tomas Berg/Johan Calvert på en andraplats i race 8. Kul att fler besättningar är uppe och hugger!

8.Tt rundning Bger frstREFest med 505-legendar
Varbergs Segelsällskap bjuder på en härlig grillkväll och humöret är på topp hos såväl seglare som arrangörer och anhöriga. Särskilt kul är att vi har 505 legendaren Kalle Nilsson med fru på plats. Kalle följer med stort intresse SM-seglingarna och han har som vanligt massor av intressanta historier att berätta från sina mycket framgångsrika 505-äventyr runt om i världen.

9.DAg 3REHelt andra förhållanden – ostlig vind!
Den avslutande och tredje dagen bjuder på nya förhållanden med en ostlig bris på 4 - 5 m/s, ganska stora skift och platt vatten. Tre race är planerade och nu ska det avgöras. Tim och Finn Böger, GER, som ledde efter två dagar började med en sjundeplats. Seglingen vanns av Tomas Berg/Johan Calvert. Fabiola och Michael Wonterghem, kom tvåa och hoppet om att kunna slå tyskarna levde. I andra delseglingen tog far och son Böger en ny seger, medan dotter och far Wonterghem blev sexa. Därmed var den tyska segern klar och de kunde segla in och packa ihop båten.

10.Alla pristagarna 2Brons totalt, men SM-titeln till Peter och Martin!
Genom konkurrenternas resultat var även andraplatsen nästan klar. För att kunna hota Fabiola och Michael måste tredjeplacerade Peter och Martin vinna sista seglingen. Det gick inte vägen, utan de avslutade med en 11-a som de fick räkna bort. De blev därmed trea i Euro Cup 4, men som bästa svenskar vann Peter och Martin, BKSS, SM-titeln och vandringspriset Hornet. Vi vet hur mycket Peter och Martin längtat efter och jobbat hårt för att vinna sitt första SM-guld i 5o5. Äntligen! Stort Grattis! De har på senare tid utvecklat sitt seglande, framför allt i det övre vindregistret och visar genom att vinna SM att de behärskar varierande förhållanden. De regerande mästarna Malin och Johan, BKSS, revanscherade sig genom att vinna den avslutande seglingen och med söndagens serie 8-2-1 säkrade de femte plats totalt och ett SM-silver. Per och Lars Wester, BKSS, räknade en jämn och fin serie och slutade som bronsmedaljörer på SM och sexa totalt. De var bara en poäng före Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS.

11.Efter sttningREUtslagsgivande seglingar och fint arrangemang
Det var tre dagar med varierande förhållanden som tydligt visade vilka som är de bästa 505-seglarna just nu. Varbergs SS gjorde ett verkligt fint arrangemang både på vattnet och på land, med after sail, regattafest och mycket stor gästfrihet! TACK!

12.Tomas och Johan REBoka in VM 2024
Nästa år är det 505-VM i Varberg 1 - 10 augusti. Det kommer också bli ett topparrangemang – boka in i kalendern redan nu!

Alla resultat på: https://www.sailarena.com/contentassets/6010aa49e29f4acc8f7e65d2bd941b29/final-overall-results-2.pdf

 

Tomas Berg
SWE 8859

Five EM i Quiberon 2024 – en upplevelse!

1.Mnga nationer

Överraskningar, trevlig samvaro och härliga seglingar i det lättare vindregistret! Här berättar Malin och Johan i SWE 9181 om årets 505-EM i Frankrike, 4 - 8 juli.

2.Massor av btar

Resestart med förhinder
Vi rullar in på Råå-jolleklubbs parkering för att lasta två båtar på förbundets dubbeltrailer och möts av Tomas Franzen och Lars Lindgren med stressad blick. En M6-bult sticker ut ur trailerns däck och skallen är liksom längst in…Ingen bra start på en långkörning. Vi sover på saken och lyckas på lördagsförmiddagen hitta en däckverkstad i Helsingborg som har däck i rätt dimension. En par timmar senare än beräknat är vi på rull med nya sulor på trailern.

3. Samvaro low

Vi kör och kör, pratar, lyssnar på sommarprat och musik och Malin sover. Till natten hittar vi ett Airbnb på gränsen mellan Tyskland och Nederländerna där vi blir insläppta av en vresig man med hängslen. På söndagsmorgonen vaknar vi till ljudet av den lokala musikkåren som tutilurar. Den vresiga mannen med hängslen har på morgonen förvandlats till en glad man med färgglad skjorta som serverar härligt rustik frukost. En mästerskapsresa erbjuder så mycket mer upplevelser än bara segling och tävling!

4. slipen

Quiberon – ett seglingsmekka
Quiberon ligger längst ut på en halvö mitt emellan Brest och La Rochelle och nära Carnac. Här har Franska seglarförbundet en fantastisk anläggning för sina elitseglare, ett riktigt seglingsmekka. Här finns inkvartering för 150 seglare och uppställning för camping, matsal som serverar frukost, lunch och middag, stora hangarer där man kan köra in fullt riggade båtar, rejäl omklädning där många seglare samtidigt kan skölja av sand och salt ut vårdräkten och hänga på tork etc. Under EM-dagarna blir det ett stort 505-läger där alla vistas på området i princip hela tiden.

5.Svenska laget

Fyra svenska team
De svenska besättningarna på plats är: Malin Broberg/Johan Röök, Tomas Franzén/Lars Lindgren, Tomas Berg/Johan Calvert samt Jonas Bengtson/Magnus Lundberg. Vi får mycket tid tillsammans och umgås också en hel del med danskarna och Holger Jess. Bland annat hittade vi en riktigt mysig restaurang med rustik och hemlagad mat av närodlade råvaror och dessutom livemusik i den fina trädgården. Då kände vi alla att mästerskapssegling i Five är den bästa formen av semester.

6. Tomas och LArs 9222
Perfekt inledning
Första tävlingsdagen blev en fantastiskt fin dag med 6 - 9 m/s och strålande sol.  Det blev tre långa seglingar på 1 timme var med ganska stora skillnader i tryck och riktning. Som vanligt blev starterna avgörande.  De långa kryssarna gjorde att rundningarna blev ganska utspridda utan för mycket kaos.

7.Tomas och Johan

Tomas och Johan gjorde succé
Nästa dag valde seglingsledningen att skjuta upp starten på grund av för lite vind. Vi svenskar och danskar tyckte nog att det blåste en fin liten bris från havet. Klockan 14 blev det start men innan vi nådde kryssmärket dog vinden och seglingen blev avblåst. Därefter blev det vind enligt franska vägskyltar dvs ”toutes directions”. Efter ett par timmars väntan blev det ny start som avbröts efter 2 minuter pga vrid. Nästa start gick iväg och vinden höll hela seglingen även om det blev en del vrid. Tomas Berg och Johan Calvert seglade grymt och rundade som tvåa vid första märket och slutade 6:a i mål.

8. Hrliga slrar

Skicklig seglingsledning
Seglingsledaren är en rejäl fransman som bara pratar franska. Under hans tydliga ledning genomförs 7 av de 11 planerade seglingarna trots att det är väldigt svårpredicerade förhållanden med svaga och växlande vindar. Sista dagen tidigareläggs starten för att säkert kunna genomföra tre seglingar. Även om det såg tunt ut vid frukost så kom vinden till start. De två första seglingar gick i 3-5m/s. Den sydliga vinden gjorde att de flesta ville in mot land dvs en sen start så det blev lite trångt i slutet av linjen.

9.9181 och den gamla Fiven
Äldsta båten – från 1956
Efter andra seglingen dog vinden men efter en stunds väntan vred den 90 grader och kom tillbaka med 4 - 6 m/s men med en del hål. Undanvindarna blev utslagsgivande med både möjligheter o risker. 72 båtar genomför EM och en av dem är en otroligt vacker trä-five från 1956 som seglades av en far och son klädda i blå- och vitrandiga tröjor och röda scarves.

10.Malin och Johan

Hålla farten när förhållandena ändras är framgångsnyckeln
Efter seglingarna blev det prisutdelning och middag med utsikt över regattaområdet. 
Totalt blev det 7 seglingar för detta EM. De svenska båtarna var uppe i flera seglingar. Farten finns där hos alla svenskar, vi behöver bara klara av att hålla den när förhållanden ändras, särskilt i stora fält. Polska Agnieszka Skrzypulec seglade med tyske Holger Jess och vann överlägset med fem spikar. De fyra svenska teamen placerade sig alla mellan plats 20 och 30.

Alla resultat på: https://www.manage2sail.com/fr/event/505FRA#!/results?classId=505EC2023

11.Pristagarna

Segla mästerskap – en härlig semesterform
Som alltid är det superkul och lärorikt att segla i dessa fält, sida vid sida, med namn som Jess, Holt och Hamlin. Oberoende av var i fältet man befinner sig lär man sig så mycket av att vara med på de stora mästerskapen. Dessutom är det ett otroligt härligt sätt att spendera sin semester. Man är aktiv, man har trevliga människor att umgås med och man får komma till fina platser och få oväntade upplevelser. Just den här resan fick vi glädjen att umgås extra mycket med Tomas Franzén och Lars Linberg under de 400 milen tur och retur – tack för härligt sällskap!

12. Den gamle p havet

VM i Varberg 2024 – missa inte det!
Nästa stora mästerskap blir VM i Varberg. Har du en 505? Kom dit och segla! Har du ingen 505 men vill segla? Kolla med förbundet om du kan låna! Har du ingen 505 men gillar häftig segling? Kom och titta på vattnet eller häng med oss på land!

 

Malin Broberg/Johan Röök
SWE 9181

 

Bojsen-Möller dominerade Nordiska och Danska mästerskapen i Reersö 3-4 Juni

1.Bojsen-Mller resized
Täta seglingar i tufft internationellt motstånd samt förstås härligt danskt hygge. Det är lätt att förstå varför Lars och Axel Hultgren trivdes i Reersö. Här är deras berättelse om tävlingen.

2.Reers hamn
Hitta Reersö
Helgen startade med kryss de sista tre milen på landsvägen för att ta oss till det pittoreska fiskeläget Reersö på Själlands västkust. Småvägar hit och dit men fram kom vi på något sätt.

3.Fivar p rad
Australiensare på besök!
6 svenska besättningar, 4 från Tyskland, Earle Alexander från Australien och 10 danska båtar var på gång och så blev vi ett tjugotal båtar. En smal sjösättningsslip ställde till det och ett alternativ var att vada ut i hamnen tills rodret gick att sätta på och sedan hoppa i båten. Bråddjup blev det på en meter och väldigt våt gast redan från början. Det gjorde vi första dagen, sanden var lagom borta till vi kom in igen. Gnissel i maskineriet!

4.Jrgen och Jacob ensamma resized
Yttre banområdet låg lååångt ut!
Lördag morgon, fin morgenmad på mysiga klubben med hjälpsam stab. Ytterbanområdet signalerades eftersom den erfarne tävlingsledaren från annan klubb spådde dåligt med vind nära land. Utsegling på 50 min blev det, kändes som Skagen nästa, och alla hann ju inte ut, apan upp.

5.Micke och Tore resized
Kanonfina race
Men vi fick 5 perfekta seglingar där ”target time” var satt på 50 minuter och det prickade Bojsen Möller och Jens Biederer/Jan Reifferscheidt, i sprillans ny båt, allt som oftast. GER 9070 Stefan Köchlin/Andreas Achterberg , Malin Broberg/Johan Röök och Fabiola och Michael Wonterghem var med där framme och vi andra högg till någon gång. Vinden ökade allt eftersom dagen gick, småskift att jobba upp eller ner sig på och lite olika tryck att pricka eller missa, blanda och ge.

6.MAlin och Johan resized
Full trapets
De sista två seglingarna blev det härliga undanvindar med gasten fullt ut i trapets med härliga skärningar. De tre första racen var det att platta ner på undanvindarna. 3 varv på alla 5 seglingarna, mycket aktion och segling för startavgiften. Därefter halvvind in mot hamnen i 8 - 10 m/s i 50 minuter där landgångsöl och korv väntade, danskt hygge. Sju timmar på havet, yes!


7.Far och dotter Wonterghem
God mat och dryck - danskt hygge
Årsmöte för danska Fiveseglarna klarades av, vi fick duscha av oss och samla ihop oss till regattamiddagen på klubben någon timme senare. Fin mat och valfri dryck intogs i härligt sällskap. Alla var väldigt slitna och det blev ingen lång afton. Speciellt inte eftersom det utlovades svag avtagande vind på söndagen och då tog seglingsledningen beslutet att starta en timme tidigare, kl 09.00! Pang i bingen och Zzzz.

8.Glada vinnare
Bojsen-Möller ohotade
Innerbana utanför hamnen på söndagen, tack och lov. 3 race i 3 - 5 m/s hann vi med, trixigt med stora vrid och olika tryck på banan. Som det brukar vara så behärskade Bojsen Möller detta bäst och stod som ohotade segrare med Biderer/Reiffferscheidt som tvåa före en annan tysk båt, Köchlin/Achterberg. Fabiola och Michel Wonterghem blev till slut fyra en ynka poäng före bästa svenska båt Malin och Johan på en fin 5:e plats. 6:a blev far och son Anton och Rolf Meyer i GER 9149 och 7:a och tredje danska båt DEN 8440, Mikkel och Mads Christiansson. Vi konstaterade att det var många besättningar med släktband, hela 6 stycken far och son/dotter, syskon eller par-relation.

9.Hultgrens
Svensk vinst i sista seglingen
Övriga svenskars placering - 8:e plats Tomas Franzen/Lars Lindgren, 9:a Lars och Axel Hultgren efter att ha spikat sista seglingen. (”Även en blind höna...”, sen start vid startbåten, direkt över på babord in mot land och bra tryck och motvrid!), 11:a Martin Fridh/Mats Dahlander, 13:e Micke Gustavsson/Tore Reinhold och på 16:e plats Jonas Berntsson/Magnus Lundberg efter att endast ha seglat lördagens seglingar.

Alla resultat finns på: https://www.manage2sail.com/sv-SE/event/56b328f9-fdda-43c8-b7f4-a183ef75bbe0#!/results?classId=095e47ac-9a27-4f41-94c7-868e4dde524f

10.BM-segel som vinst
BM-fock till Sverige
Landgångskorv och dryck igen, packa ihop och så småningom prisutdelning. Bland icke topp tio båtarna lottades ut ett väldigt fint pris, en ny fock från, gissa vem, BM så klart. Det blev en härlig överraskning för Martin och Mats som vann den.

11.Lugnare vder resized
TACK Reersö BK
Det är alltid trevligt att segla i Danmark. Kanonfint arrangemang på hav och land, stort tack till Reersö Båtklubb, inget fattades förutom en vattenslang vid slipen, men so what.

 

Vid tangenterna
Lars Hultgren
SWE 8923

Bojsen Möller vann tävlingen, men Peter Bökmark/Martin Persson tog hem SWE 505 CUP 2 i Lomma

10.Tomas och Johan i ledningen
Härlig segling på Öresund och mycket trevlig samvaro präglade Cupseglingen hos Lommabuktens Seglarklubb.

Samarrangemang med Snipe
Lommabuktens Seglarklubb, LBS, bjöd på ett bra arrangemang för oss Fiveseglare som gjorde upp om SWE 505 CUP 2 och för Snipeseglare som fajtades om sitt Klassmästerskap, den 17 – 18 juni. Sju seglingar genomfördes med traditionell linjestart och länsrundning utan gate (dvs bara ett rundningsmärke).

2.Kryss
Tre varv ger korta banben

Vi Fivar seglade tre varv. Det innebar att första kryssen blev relativt kort och vi visste att det kommer att bli tajt vid första kryssrundningen. Första kryssen blev alltså lite viktigare än normalt. Vi la fullt fokus på bra start med fri vind, och fart/höjd för att sedan kunna göra det första slaget när vi själva helst vill, oberoende av konkurrenterna. Det är den betydelsefulla upptakten på kryssen som sen banar väg för fortsatt goda vägval. Likaså var positionering under den sista femtedelen av kryssen ett fokus, dvs fortsatt jobba för fri vind och att inte översegla. Totalt sett blev det många situationer i rundningarna efter förstakryssar, och vi fick med oss lärdomar. Det är ibland väldigt små marginaler som gör att man lyckas eller inte.

3.SpinnakerÄven länsarna blev relativt korta. Och med tanke på att det enbart fanns ett märke för länsrundningen var det även här risk för trängsel. Positionering och planering för innerplats vid rundningen var alltså ett måste. Det innebar att vi och många team ofta tog en gipp under första hälften av länsen för att säkerställa chans till innerplatsen.

4.Peter och MArtin2Linjestart – inte helt lätt
Seglingsledningen ordnade bra startlinjer. Men vindriktningen varierade lite så det fanns en del att tjäna på att bestämma sig sent var man skulle starta. En stor hjälp var att det var lätt att hitta enslinjer som gjorde att vi vågade ligga långt framme även när vi startade mitt på linjen. Vi själva presterade sex bra starter av sju. Five-gänget höll sig i skinnet och det blev totalt enbart en omstart.

5.MlgngLättvind och skift
Lördagen inleddes med två lättvindsrace i vind från väst, här gällde det att ta vara på vindvrid och att undvika motström längre ut i bukten. Det var långa pass med böjda knän för Martin. Vi var väldigt nära kapsejsning när jag sparkade ut storskot på en förstakryss. Martin badade åt lovart men fick skickligt tag i storskotet, och skotade så att vi fick tryck i systemet igen. Det var en rejäl rorsmanstabbe.

6.Start2Åska ändrade vindriktningen
Inför tredje seglingen väntade vi på att ett åskväder skulle ta sig över banan, utan speciellt mycket vind. Ny vind från SO 8 m/s. Vi trimmade om till 760 cm mastlut, gubbrev, bakåt med centerbord, och resten av programmet för hårdare vind. Under racet mojnade det efterhand så här gällde det att hänga med att trimma om, vi slutade på 780 cm. Efter upprundning till sista kryssen gick vi lite för länge på babord , Bojsen-Möller hade möjlighet att slå direkt och sträckte sedan märket, de tog fyra platser inklusive oss och vann så småningom racet.

7.Lilla Gubben-resizedGemyt
Teamet Mikael Gustafsson/Tore Reinolds har ju skaffat en helt ny Five. Båten är utrustad med en ny trimtamp som behövde namngivas. I namngivningens stund var det fortfarande oklart om trimfunktionens verkliga betydelse, trots diskussion och all Five-klokskap som fanns runt båten. Med hjälp av bubbel och en skål döptes trimtampen till Lilla gubben. Lite senare på kvällen bjöd klubben på middag på Rotundan ett anrikt danspalats i Lomma.

8.Rundning 3Stadigare riktning, men tryckskillnader
Söndagen bjöd på ganska stadig vindriktning från väst med 3-6 m/s, men det var aldrig givet vilken kant som var den vinnande, det gällde att hela tiden hålla koll på moln, tryck etc. Vi påmindes om hur svårt det är att välja om man ska gå högt eller lågt på undanvinden när trycken varierar. Det kan bli väldigt frustrerande och man kan vinna eller förlora stora distanser.

8.Efter rundningVilken fantastisk träning!
På de sju racen gjorde vi 21 kryssar, 21 undanvindar och kanske 100 slag, 70 gippar, 42 rundningar. Oj vilken förstklassig träning detta är…. Till detta kommer starter och all omtrimning för att hålla fart i varierande vindstyrka.

9.PristagarnaDansk dynamit i topp
Jörgen och Jacob Bojsen-Möller vann totalt med 14 poäng. Tvåa Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, 17 p, trea Malin Broberg/Johan Röök, BKSS, 20 p, fyra Per och Lars Wester, BKSS, 25 p, samma poäng som femman Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS. Totalt var det 18 deltagare, varav fyra från Danmark. Alla resultat på: https://www.sailarena.com/contentassets/4478f7a38de745e38d381552221440ee/final-result-klassmasterskap-snipe-och-5o5-6e-juni-2023.pdf

1.Ttt vrre
TACK Lommabuktens Seglarklubb
Lomma har fina seglingsvatten som knappt störs av annan sjötrafik. Klubben har också en jolleverksamhet med bl.a. Optimist, Feva, 29er och Snipe. Vi tävlande fick mycket för anmälningsavgiften på 1 500 kr - frukost och mackepack lördag och söndag samt middag på lördagskvällen och förstklassiga seglingar. Vi riktar stort tack till Lommabuktens Seglarklubb, vi kommer gärna tillbaka.

Peter och Martin
505 SWE 8962

Klara – färdiga – gå! Träningsstart med mersmak

1.Spisegling
Årets träningsläger var första steget mot VM 2024 och genomfördes därför i Varberg. Klara Wester som tidigare var en av Sveriges bästa 49erFX-seglare agerade tränare. De 19 båtarna från SWE, DEN och FIN fick träna på delvis nytt sätt. Mycket uppskattat!

2. Klara trnare
En första förberedelse för VM-et 2024
505-VM 2024 seglas i Varberg och därför har 505-förbundet valt att ha det tidiga vårlägret i Varberg både i år och 2024 i Varberg. Det är viktigt att känna sig hemma i miljön och på vattnen, när det blir tävling. Kanske var det därför det var rekorduppslutning. Hela 19 team, 14 svenska, tre danska och två finska. Det är en fin tradition med läger som inte bara är öppet för de egna, utan för alla 505-seglare i Norden. Det blir en fantastisk stämning!

3.Genomgng av Klara
Klara Wester – tränare med hög ambitionsnivå
Varbergs SS upplät klubbhuset med kök och allt för Fiveseglarna och så lördagen mjukstartade med en rejäl frukost tillsammans. Sedan var det genomgång och Klara Westers ambitioner var höga – det stod klart för alla. Många olika övningar redan före lunch, de flesta med fokus på att känna båten, segla och manövrera harmoniskt och att hantera rundningar så smidigt och effektivt som möjligt. Hur skulle detta gå?

4. vningsrundning2
Faktum är att det gick riktigt bra. När de första kom ut, fanns banan på plats och de kunde börja öva direkt. Sedan hängde alla på efterhand och så fortsatte det med nästa övning och nästa ända tills det var dags att segla in.

5.Ttt och intensivt2
Vem kan segla förutan roder?

En mycket god lunch intogs på Hattavikens restaurang. Sedan erfarenhetsutbyte, genomgång och så på det igen! Nu med nya övningar. Att segla 505 utan roder var det inte många som hade gjort innan. ”Bind rodret med en gummistropp i mitten av båten och segla utan att röra rodret”, var Klaras uppmaning. Det gick hur fint som helst att kryssa med bra höjd, för de allra flesta. Det var lite värre att falla av, sätta spinnaker och fortsätta på undanvind utan roder, men även det funkade – åtminstone för en del.

6.Trning2
Fartträning med så många båtar – går det?
Klara testade också fartträning med hela fältet. Det gick till så här. Harstart där alla uppmanades att ha lucka både i lovart och lä och så iväg. Det blev bra möjligheter för de flesta att segla utan att bli störda. Klara och undertecknad åkte runt och fotograferade alla båtar akterifrån så att man kan se hur akterliken öppnar för att kunna jämföra. Slag på signal och en kortare tid på nya bogen. Därefter start på nytt – nu med ”bakvänd harstart”, dvs haren seglar styrbord och alla startar för babord med luckor – även det funkade förvånansvärt bra.

7.Lunchstmning2
Frukost, lunch och middag – fina tillfällen att umgås och lära känna varandra.
Efter ny genomgång var det dusch och omklädning för kvällens gemensamma middag på Hattaviken. Efter en intensiv dag på havet var alla hungriga och törstiga. Mycket prat om trim, teknik och nästa års VM, men också en hel del annat. Med gemensamma måltider blir det en skön trivsam stämning där man efterhand lär känna varandra mer och mer.

8.Segelharmoni2
Kortbana med de flesta viktiga momenten under en kappsegling
På söndagen förmiddag blev det kort bana med kryss- och länsmärke. En stagvändning på väg upp (på layline), fin rundning, sättning, en gipp (på rätt ställe for optimal skärning), nedtagning och fin länsrundning, osv. i flera varv. Därefter på samma bana - fin länsrundning och slag direkt efter. Nytt slag på layline på bb halsar och slag precis vid kryssbojen med fin rundning och gipp direkt. Sättning, en gipp, nedtagning med gipp och fin länsrundning med slag direkt osv. Intensivt och nyttigt! Därefter härlig lunch på Hattaviken igen.

9.GAtestart p G
PelleP 505 Varberg Race – då visade Bojsen Möller var skåpet ska stå

Söndag eftermiddag var det avslutning med korta race – och en liten tävling på skoj. Fyra race där alla räknades. Nu plockade danskarna fram farten och taktiken. Jörgen och Jacob Bojsen-Möller vann överlägset med fyra spikar före Fabiola och Michael Wonterghem på 12 poäng. Trea kom Per och Lars Wester på 13 poäng. PelleP hade via Klara – som jobbar där – skänkt priser, så det blev till och med en liten prisutdelning, förutom genomgång. Klara tackades för helgen med en varm applåd. Hennes tränarinsats uppskattades mycket. Det var en hel del nya grepp jämfört med det 505-seglarna varit vana vid, vilket gillades. TACK Klara!

10.Pristagarna
Vi kommer tillbaka!

TACK också Varbergs SS. Det var toppen att få tillgång till klubbhuset, köket, ribben, bojar, VHF, mm. Allt löstes mycket smidigt och snyggt! Det fina träningsvädret med måttliga vindar hjälpte förstås också till att göra lägret så lyckat.

11.Fltet trnar
Nästa års vårläger hålls i Varberg den 20 – 21 april 2024 – boka in det redan nu! Då har vi hyrt hela Getterögården också (400 m från klubbhuset och 200 m från restaurangen) så alla kan övernatta, både fredag-lördag och lördag-söndag. Frukost, lunch, mm fixar vi givetvis också! Det är bara att komma och träna – alla nordiska 505-seglare är varmt välkomna!

Per-Eric Törnström
Hjälpreda på träningslägret

Malin Broberg/Johan Röök stabila vinnare av CUP-premiären i Stockholm

1.StartKSSS Saltsjöbadsregatta, den 20 - 21 maj, inledde SWE 505 CUP 2023. Att segla på Baggen på våren är en go’ start på tävlingssäsongen.

2.RundningMalin och Johan chockstartade
Ser man på resultaten var Malin och Johan överlägsna första dagen. Serien 2-1-1-1 gav en betryggande ledning. I själva verket var det ganska jämnt och fyra team tampades i toppen i alla seglingarna. Sydostlig vind 4-7 m/s med klara tryckskillnader och en del skift gav möjligheter att plocka eller tappa, inte minst på undanvindarna. Den typiska bilden var att Peter Bökmark/Martin Persson och Ebbe Rosén/Olle Wenrup var snabbast på kryssarna. De turades om att leda runt större delen av banan jagade av bröderna Per och Lars Wester samt Malin och Johan. Ebbe och Olle spikade första seglingen, men de övriga tre lyckades Malin och Johan ta hem via skicklig undanvindssegling, där de tajmade tryck och skift och höll farten. Med en segling borträknad låg både Ebbe och Olle och Peter och Martin två poäng före Per och Lars, men 4 poäng efter Malin och Johan. Det var bäddat för en spännande söndag. 

3.Ttt med OKMindre vind gav andra vinnare
Det var inte mycket vind på söndagsmorgonen och det blev en stunds väntan i land med AP uppe. Vinden kom emellertid, om än lite lättare än dagen innan. Det blev två fina race med riktigt tajta rundningar ihop med OK-jollarna. Det var flera andra team som var uppe och högg i toppen – kul! Per och Lars Wester vann första racet med halva Baggensfjärden till godo före de två Stockholmsteamen Thomas Lundberg/Johan Strömdahl som tvåa och Mikael Olesen/Ulf Camitz som trea. Peter och Martin avslutade med en välförtjänt vinst före Per och Lars, med Malin och Johan som trea. Trots sämre resultat på söndagen höll Malin och Johan undan totalt, vinstmarginalen blev 4 poäng. 

4.KryssBKSS dominerande klubb
Peter och Martin, som vann 2022 konstaterade: ”Malin och Johan seglade stabilt med få misstag. Det var svårt att hota dem när man själv gjorde missar.” Malin och Johan seger gav en inteckning i Parbleus vandringspris, en fin halvmodell av en 505, som Torgny Nordström skänkt. Totalt var det tre BKSS-team i topp. Peter och Martin slutade tvåa och Per och Lars trea. Därefter följde tre Stockholmsteam med Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, som fyra.Johan Strömdahl (trefaldig svensk mästare med Tomas Grundel) gjorde come-back tillsammans med Thomas Lundberg. Andraplatsen i femte seglingen och en fjärdeplats i segling 3 var bästa delseglingarna, vilket räckte till femte plats totalt för KSSS-teamet. Här finns förutsättningar för mycket mer. 

5.SeglarmIddag505-gemyt
Fivegänget gjorde sitt bästa för att själva späda påKSSS fina sociala arrangemang. Det var pre-middag med tilltugg och dricka på fredagskvällen i ett trevligt allrum på Min gård och på lördagskvällen var flertalet besättningar med på gemensam middag på Holmen i Hotellviken. Mycket trevligt! 

6.PrisutdelningFint arrangemang av KSSS
KSSS använde GPS styrda bojar, vilket var nytt och fungerade mycket väl. Det var flera klasser på tävlingen och de 10 Fivarna delade bana med OK-jollarna. I en del rundningar blev det tätt. Alltid lurigt när båtar med olika fart seglar ihop. Men det funkade i stort bra och KSSS seglingsledning hanterade det snyggt med fyra seglingar, på vardera 50 - 55 min, i tät följd på lördagen och två på söndagen. Det var intensivt på vattnet och seglarna uppskattade verkligen att komma in till trevlig och bra after sail. KSSS är skickliga på den sociala biten också. TACK för fint arrangemang! 505-klassen kommer gärna tillbaka. 

7.FrsnackAlla resultat på https://www.ksss.se/globalassets/resultatarkiv/2023/saltsjobadsregattan-2023/sailwave-results-for-saltsjobadregattan-2023-at-baggensfjarden-2023_05_24.html

Per-Eric Törnström
Crew SWE 8651

En fullmatad 505-säsong 2023 – kom och var med!

Bild 1 CUP 2023 FINAL2505-säsongen 2023 är fylld av roliga och spännande seglingar, både på hemmaplan och ute i världen. Boka in i kalendern så Du inte missar något, för nu kör säsongen igång med en rivstart. Fyra härliga SWE 505 CUP-seglingar borde alla satsa på. I cupen ingår en särskild SWE 505 Classic CUP för båtar med nummer tom. 8554, med eget vandringspris! Så alla Fivar - oavsett ålder - är verkligen välkomna!

2.Ingress PA061021ResizedSWE 505 CUP 1 i Stockholm första större tävlingen
Nu är säsongen i gång på riktigt. 505-förbundets gemensamma träningsläger i Varberg har genomförts – separat artikel kommer. Göteborgsflottiljen är igång med sina poängseglingar och allt fler har börjat träna. Första tävlingen i SWE 505 CUP 2023 är KSSS Saltsjöbadsregatta, den 20 - 21 maj. Anmälan är öppen till 12/5. https://www.ksss.se/kappsegling/ksss-kappseglingar-2023/saltsjobadsregattan_2023/ Förra året vann Peter Bökmark/Martin Persson denna CUP-premiär ohotade och fick första inteckningen i Parbleus vandringspris. En fin halvmodell av en 505, skänkt av Torgny Nordström. I år är det dags att utmana dem!3.Parbleu vandringspris Resized

4.BM resized.DSCN2848NoM och DM med danskt hygge
Två veckor efter CUPen i Stockholm är det dags för Nordiskt och Danskt mästerskap i Reersö, på västra Själland, den 3 – 4 juni. En gullig by med fina vatten strax utanför och garanterat danskt hygge. Vi vet att det kommer flera tyska team, bl.a. Wolfgang Hunger/Holger Jess, förutom alla danskar med Jörgen och Jacob Bojsen-Möller i täten. Det kommer att vara hög konkurrensnivå på denna tävling. Anmälan via: https://www.manage2sail.com/da-DK/event/56b328f9-fdda-43c8-b7f4-a183ef75bbe0#!/

5.B-husen-13Lomma är årets SWE 505 CUP 2
Skånes CUP-regatta seglas i år i Lomma, den 17 – 18 juni. Det är ett samarrangemang med Snipeförbundet som seglar klassmästerskap samtidigt. Lomma har planer på en årlig bredare regatta med traditionella jollar, typ 505, Snipe, Finn, OK. I år blir en test. Vi hoppas på danskt deltagande förutom alla svenskar som längtar efter att segla i Skåne på fina vatten. Anmälan via https://www.sailarena.com/sv/se/club/lbsk/svenska-klassmasterskap-i-snipe--swe-5o5-cup-22/

6.Spibild VM 2018ResizedEM i Quiberon – just nu 4 svenska team anmälda
EM i Frankrike, på ett verkligt bra seglingsställe, visst låter det lockande. Flera svenska team planerar att åka och just nu är fyra anmälda till tävlingarna den 4 - 8 juli. Seglare från 10 nationer är anmälda, bland dessa även USA och AUS. EM blir en riktig seglingsfest och ett måste för alla européer som inte åker till VM. All info och anmälan via: https://www.manage2sail.com/fr/event/505FRA#!/

9. VarbergP4233771SM, SWE 505 CUP3 och Euro Cup 4 – tre tävlingar i en!
Precis ett år före 505-VM 2024 i Varberg går årets största svenska 505-tävling, SM, i just Varberg++. Tävlingen som seglas 4 - 6 augusti har i år status av Euro Cup-segling och vi hoppas på en hel del utländska deltagare som komplement till alla svenska team. Glöm inte att SM har en särskild Classic-klass med eget vandringspris och att SM ingår i både SWE 505 CUP, och i SWE 505 Classic CUP. Många anledningar att vara med, men den främsta är att vara del i Fivegemenskapen och njuta av riktigt härlig segling på fina vatten med en engagerad arrangörsklubb. Anmälan via: https://www.sailarena.com/sv/se/club/vass/sm-505/

8. BKSS.20210904 104741Cupavslutning i Björlanda kile
Den 9 – 10 september seglas den sista och avgörande SWE 505 CUP-seglingen i Björlanda kile. Då avgörs vem som vinner vandringspriserna SWE 505 CUP och SWE 505 CUP Classic. 2022 vann Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, CUPen, medan ClassicCUPen gick till Sebastian Gransäter/John Tengbom, KSSS. Dags att utmana dem! Vi ska också försöka fira att Svenska 505-förbundet fyller 60 år – förbundet återkommer med mer detaljer!

10. NA Championships 2021-5För den som vill mer…
En riktig drömresa är den till VM i San Fransisco den 23 sept – 1 okt. Mer info på: https://www.int505.org/2023-world-championship-san-francisco/ Det är ännu oklart hur många svenska båtar som åker till USA. Känns USA för långt finns det många kul tävlingar i våra grannländer, FIN, DEN, GER och POL. Du hittar info på deras FB-sidor eller hemsidor. Länkar finns från 505-förbundets hemsida www.int505.se

11.pongseglP5161232Eller mindre…
Seglar och tränar gör vi lokalt i Skåne, Stockholm och Göteborg – aktiviteterna samordnas digitalt från flottiljerna. Är Du inte uppkopplad mot Din närmaste flottilj – maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så löser vi det. Om Du mest använder Din jolle för att uppleva go’ segling på hemmaviken eller vid stugan så tveka inte att kontakta förbundet om Du får problem med något. 505-förbundet har som mål att alla ska få ut mesta möjliga av sin 505 - jollen som är ”Simply the Best”.

Jag önskar Dig en riktigt fin 505-säsong 2023!

Per-Eric
Crew SWE 8651

Du är här: Home Results