LOGO
Svenska 505 förbundet

2013 – nu är rätt tid att börja segla Five

Genom båtmässan i Göteborg är det många nya intresserade som kommer i kontakt med Fiveförbundet på olika sätt. Nästan 70 personer vill provsegla en Five och på mässan delade vi ut reklambroschyren ”505-forever young” till närmare 150 personer och ”Hur man skaffar en 505” till knappt hälften så många. Under rubriken Om Fiven kan Du hitta ”505 – forever young” och ladda ner den. Hur Du skaffar en Five finns på Köp och sälj sidan för nerladdning.

Varför är det mer rätt nu än tidigare att börja med Fivesegling? Helt enkelt därför att det händer massor i klassen nu. Det blir träningsläger för alla svenska Fiveseglare 4-5 maj i Björlanda kile, med Thomas Moss, världsmästare i 505 år 2000. Ett bra sätt att snabbt komma in i gemenskapen och börja lära sig båten. Två nya båtar är beställda till Sverige 2013, Sven Flod som köper en ny Parker och Johan Barne som beställt en ny Rondar. I fjol köptes en ny och en nästan ny båt till Sverige – den ena var Knut och Jana Hastenpflugs Rondarbåt (som var mässdrottning i Göteborg) den andra var en 2011 års Rondar som köptes till Skåne av Mårten Hansson och Ronald Nilsson. Det finns också ett nytt spirande intresse för Fivesegling i Stockholm som vi hoppas ska blomma ut.

Fiveseglarna har ett attraktivt tävlingsprogram de närmaste åren, med stora tävlingar inom räckhåll.

  • 2013 går EM i Medemblik i Holland i månadsskiftet 28 augusti – 2 september, ett arrangemang som antagligen samlar över 100 båtar. Nordiska mästerskapet går i Vallenbaek, alldeles söder om Köpenhamn ett par veckor tidigare i augusti och Klassmästerskapet segar vi i Uddevalla 14 - 15 september. Då firar 505-förbundet också sitt 50-årsjubileum som klassförbund med stor seglarmiddag den 14/9 – öppen för alla som seglat Five. Vill Du ha en inbjudan till middagen – hör av Dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Dessutom seglar vi DM i både Skåne och på Västkusten.
  • 2014 går VM i Kiel – troligen deltar ca 200 båtar. NM går i Finland och vi räknar med att åter segla officiellt svenskt mästerskap (riktigt var vi seglar SM vet vi inte än – intresserade klubbar får gärna höra av sig)
  • 2015 seglas VM i Sydafrika, men det gör att det åter blir ett EM och det går förhoppningsvis i Varberg i Sverige i augusti. 100 båtar där är inte omöjligt. Nordiskt mästerskapen går också i Sverige och dessutom SM förstås. Även här behövs arrangörer. Som om inte detta vore nog så blir VM 2016 troligen i England.

Vi ses på havet – i en Five såklart!

Per-Eric

Crew SWE 8651

Du är här: Home Results 2013 – nu är rätt tid att börja segla Five