LOGO
Svenska 505 förbundet

Halvtid i 505-VM – tyskt i topp!

Fyra seglingar på Five-VM har hittills avgjorts och det har varit ”halvtidsvila”. Tyskarna har visat en imponerande klass. Fyra av de sex första båtarna sammanlagt är tyska. Claes Lehmann/Leon Oehme leder före Stefan Böhm/Gerald Roos, med Mike Holt/Carl Smit från USA på tredje plats. Femfaldige tyska världsmästaren Wolfgang Hunger/Holger Jess är fyra. Med undantag av Lehmann/Oehme har de fyra första båtarna hållit sig inom topp 10 hela tiden, vilket kan bli betydelsefullt i slutändan. Fjolårets mästare Jan Saugmann/Martin Görge, Danmark ligger femma.

Stefan Böhm/Gerald Roos spikade första seglingen efter att ha tagit ledningen redan på första kryssen, en ledning de höll hela vägen i mål. Det var vänstra delen av banan, den som låg närmast land, som var bäst, precis som under för-VM. Lehmann/Oehme tvåa och Hunger Jess trea i mål.

I andra seglingen startade Böhm/Ross sent i gaten och gick ut på höger sida av banan. De seglade mot det moln som fanns där och det var helt rätt. Återigen ledning i mer eller mindre hela seglingen och ny vinst. Australiensarna Vivian/Woelfel skuggade länge och var faktiskt förbi i en rundning, men de höll inte hela vägen till mål, utan genom snabb och taktisk segling lyckade Jörgen och Jacob Bojsen-Möller knipa andraplatsen i racet före australiensarna. Lehmann/Oehme blev fyra och Hunger/Jess som seglade upp sig och blev sexa. Tre tyskar i topp efter dag 1.

I tredje seglingen var det som vanligt igen, dvs. vänstra delen av banan var gynnad. Nu blev det ”nya” båtar i topp tre. Sandy Higgins/Paul Marsh, Australien, vann före Mike Holt/Carl Smit, med tyskarna Tobias Schoedewald/Johannes Tellen på tredje plats. Saugmann/Görge femma. Segling fyra följde samma taktiska mönster och den vanns av Lehmann/Oehme före Hunger/Jess och Holt/Smit. Saugmann/Görge fyra. Efter fyra seglingar således många tyska båtar i toppen.

Olle och Ebbe har serien 23-42-35-21 och ligger på 30:e plats totalt. Mårten och Ronald har DNF i alla seglingar hittills.

Måndagsseglingen sköts upp på grund av skyfall och på valborgsmässoafton var det ”lay day”. Idag fortsätter VM för att avslutas på fredag.

Följ seglingarna på http://www.sap505worlds.com/
Under rubriken NEWS ligger videosammanfattningar av de två seglingsdagarna samt filmer om hur SAP:s analysprogram fungerar. Det finns förstås massor av bilder under GALLERY och man kan spela upp seglingarna som varit genom att under rubriken RACE DAY välja RACE Archive.

Per-Eric
SWE 8651

Du är här: Home Results Halvtid i 505-VM – tyskt i topp!