LOGO
Svenska 505 förbundet

Duktiga danskar och gott hygge på Danska Mästerskapen 2021

Start

Två veckor efter SM, den 28 - 29 augusti, var det dags för Danska Mästerskapen i Holbaek. Fyra svenska team åkte dit, tre tävlade för Sverige, alla hade roligt och alla fick stryk av de främsta danskarna. Här berättar Lars och Axel Hultgren mer om denna tävling.

Danska Mästerskapet, årets närmsta seglats, låg framför oss. Färjan Helsingborg-Helsingör sedan 8 mil på slingriga vägar och så kom vi fram till Holbaek, där himlens portar öppnade sig lagom till påriggning. Inflygande i hamnen i den kraftiga byvinden kom Bökmark/Persson och Fridh/Dahlander som hade varit ute och känt på fjorden. Ambitiösa besättningar.

Lars och Axel

Danska svenskar
Vi hann inte sätta fötterna utanför bilen innan vi fick frågan om vi kunde segla för en dansk segelklubb för att få ihop de 10 danska båtarna skulle kunna räknas in för att mästerskapet skulle bli giltigt. Självklart gick vi med att representera Holbaek sejlklub, bästa meriten på länge.

Riggning

Bojsen-Möller stod och försökte göra de sista mecken på sin nya båt och en premiärtur hann de också med, kan ju vara klokt. Deltagarna trillade in en efter en och till slut kunde 15 båtar räknas in, 3 svenska, 2 tyskar och 10 danska.

5 seglingar i Nord 6 – 11 m/s och byigt
Gemensam frukost på seglarklubben, morgenmad på danska heter det, frukost är lunch för dem. Mycket trevligt, något vi borde ta efter. Ganska lång utsegling för att komma ut på fjorden, start vid 10 tiden. Nordlig byig vind, 6 - 11 i pusterne, 5 seglingar planerade denna dag.

DAnska msterskapen

De första två racen var avklarade på tjugo minuter vardera, 2 varv på ganska kort bana, sedan blev det 3 varv på kryss läns banan och dagens två sista toppades med 4 varv i varje. Lätt att komma ihåg vad som hände i racen är det inte, linjestart användes, väldigt högt tempo, inga långa pauser mellan seglingarna.

Väl samlat fält med toppgubbarna/tjejerna där framme. Bojsen-Möller, Saugman/Limbrecht, Wonterghems, Finn och Tim Böger och med lite inslag av Malin Boberg/Johan Röök, Peter Bökmark /Martin Persson och Martin Fridh/Mats Dahlander som var framme och högg ibland. Bojsen-Möller gick lågt och extremt fort på kryssarna när det pustade på, de använde ett BM 3 storsegel.

Buhl

Snabb och effektiv seglingsledning ställde till det
Malin och Johan råkade ut för de korta pauserna mellan seglingarna och hann inte få ordning på sin båt till den femte seglingen, efter en kapsejsning med trålning av spinnakern upp i cb lådan (!) i fjärde racet. Iland innan kl 15 och en varm dusch var på sin plats innan regattamiddagen på klubben på kvällen. Väldigt trevligt och god stämning. Johan höll ett mycket trevligt tacktal till arrangörsklubben vid middagen. Trötta seglare orkade hålla sig uppe till 9 tiden sedan slocknade vi.

Fest

Varning för sjögräs
Morgenmad igen på söndagsmorgonen och lite lugnare väder med vind i NO riktning, 3 - 7 måske. Nu var banan lagd ännu lite längre ifrån hamnen så nu behövdes kun (bara) 2 varv för varje delsegling vilket spinnakerhissarhänderna tacksamt uppskattade. Ganska mycket sjögräs i vattnet och ibland var det läge att kolla cb och rodret. Samma fina tempo på havet, 4 seglingar snabbt avklarade och iland i god tid för pricegiving och lite pölser från grillen att stoppa i magen inför hemresan.

Undanvind

Danskarna toppade
Det slutade som det brukar, de danska toppseglarna och Tim o Finn Böger är lite för svåra för oss svenskar i en lång serie. Vann gjorde Jörgen och Jakob Bojsen-Möller, tvåa Jan Saugmann/Christian Limbrecht, trea Finn och Tim Böger före fyrorna Fabiola och Michael Wonterghem från arrangörsklubben. Sedan var det svenskt på 5:e platsen med Malin och Johan, 7:a Peter och Martin och på tionde plats Martin och Mats och vi själva på platsen därefter.
Mycket trevlig regatta i lite höstväder som släppte lagom till hoppackningen och prisutdelningen.

Pristagarna DM 2021

Alla resultat på: https://www.manage2sail.com/en-US/event/DM505#!/results?classId=93b0e596-0757-4313-941c-757382aaaab3

Lars o Axel, vid tangentbordet
SWE/DEN 8923

Du är här: Home Results Duktiga danskar och gott hygge på Danska Mästerskapen 2021