LOGO
Svenska 505 förbundet

Båtmässan I Göteborg 2023 – nu är det vår!

1.Trapetsgldje
Det första vårtecknet är här – Båtmässan i Göteborg pågår. Snart är vi igång i vattnet igen.

25Montern uppifrn
10 år av samarbete – som gett resultat
Svenska 505-förbundet har nu samarbetat i 10 år med Båtmässan i Göteborg för att få fler att bli eller fortsätta vara aktiva inom segling. Vi är väldigt glada och tacksamma för detta och det har gett resultat – från ca 15 båtar i Björlanda kile till dagens ca 25 båtar. Tack vare Båtmässan kan vi idag erbjuda intresserade att låna en båt för att känna på 505-segling ”på riktigt”. Många som lånar skaffar snart egen båt. TACK Bengt Wallin som vi började jobba ihop med och TACK Jacob Ryder som vi fortsätter det goda samarbetet med.

3.Tv i trapets
Trapetsriggen – för kul trapetsträning
I år är det nystart av mässan efter Covid och extra satsning på aktiviteter. Vi har därför med oss trapetsriggen där alla kan testa att hänga i trapets och öva på stagvändningar från trapetsläge till trapetsläge. Mycket uppskattat av alla åldrar – det har varit fullt ös varje dag hittills under mässan.
4.Montern
”Bästa montern på mässan”, har flera besökare sagt, vilket förstås gläder oss. Trapetsriggen är byggd av 505-seglare med teknisk och praktisk hjälp av Smart Inredning (www.smartinredning.se ) och med ekonomiskt stöd från Båtmässan (batmassan.se ). Båths – all you need for sailing (www.baths.se )ställer upp med trapetsbälten och hjälper även till med besättningen till den fullt riggade 505 som vi också ställer ut.

2.Bten
Utställningsbåten är 10 år, men ser ut som ny
I montern finns en fullt riggad racingutrustad 505, SWE 9117. Båten seglas normalt av teamet Fredrik Molander/Thomas Jaxing och är en verklig skönhet. TACK för lånet Fredrik och Thomas! Båten är byggd i kolfiber/epoxi och är lika styv som en ny båt. Den lockar seglare i alla åldrar och – de flesta stannar till och kikar.
6.Anja i montern
Det dubbla spinnakerbomssystemet imponerar på många och är verkligen supersmidig. Inget fibbel med att koppla gajar. Fall av – släpp in spibommen – gippa storbommen – hissa andra sidans spibom – lova - ut i trapets samtidigt och bara kör på nya bogen. Lika snabbt att gippa som att slå, det ger möjlighet utnyttja skiften på undanvind.

7.Glad Tomas 2
Alla älskar en 505
505-klassen har fostrat seglare över hela världen sedan 1954 och ingen annan jolle har sannolikt betytt lika mycket för jolleseglingens utveckling. 505 – Simply the Best säger engelsmännen. Karin Hårding som seglar sin jolle på 505-måndagarna i Björlanda kile säger så här: ”Det är en oslagbar jolle. Galet snabb men ändå stabil, ett mästerverk av design som inte kan bli bättre – därför är den modernare än helt nya båtar. Den är ju också så avancerad med alla trim att inte ens världsmäsarna helt bemästrar den och så att seglarna aldrig tröttnar, inte ens i 80-årsåldern kan de läga av, men ändå är den så enkel att en normalbegåvad jolleseglare kan få fart på den och få flyga med vinden och balansera på en våg i hård vind utan problem. Det märkliga är att den till skillnad från vissa nyare jollar också är kul att segla i lättvind. Den kryssar bra och svarar direkt på trim. I den lättaste bris blir måndagsseglingen ett nervkittlande strategispel och en mängdträning i rullslag. Nu väntar vi på lite mer dagsljus bara så är det snart dags!”

8.505-mndag i Bjrlanda kile
Du är också välkommen!

Alla är välkomna till 505-klassen. Vi har har seglare över en stor del av Sverige, men tre aktiva flottiljer: i Skåne (Råå och Malmö), i Stockholm (Saltsjöbaden) och i Göteborg (Björlanda kile). Du kan låna en jolle och känna på 505-segling på något av dessa ställen. Är Du en del av ett jolleteam så kan ni låna en 505 för att vara med på någon kappsegling för att testa klassen.
9.Anmlan till btln
Ansökningsblankett och all info når Du här från hemsidan. Klicka på de blå rutorna, med vit text, i vänstermarginalen. Du hittar också all info på Båtmässan i Göteborg i 505-montern. Vill Du bara provsegla till att börja med – hör bara av Dig via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller skriv upp Dig på listan i montern på Båtmässan.

10.Btlnare blir kpare
Vi ses snart på vattnet – i en 505!

Per-Eric Törnström
Crew SWE 8651

Du är här: Home Results Båtmässan I Göteborg 2023 – nu är det vår!