LOGO
Svenska 505 förbundet

Five EM i Quiberon 2024 – en upplevelse!

1.Mnga nationer

Överraskningar, trevlig samvaro och härliga seglingar i det lättare vindregistret! Här berättar Malin och Johan i SWE 9181 om årets 505-EM i Frankrike, 4 - 8 juli.

2.Massor av btar

Resestart med förhinder
Vi rullar in på Råå-jolleklubbs parkering för att lasta två båtar på förbundets dubbeltrailer och möts av Tomas Franzen och Lars Lindgren med stressad blick. En M6-bult sticker ut ur trailerns däck och skallen är liksom längst in…Ingen bra start på en långkörning. Vi sover på saken och lyckas på lördagsförmiddagen hitta en däckverkstad i Helsingborg som har däck i rätt dimension. En par timmar senare än beräknat är vi på rull med nya sulor på trailern.

3. Samvaro low

Vi kör och kör, pratar, lyssnar på sommarprat och musik och Malin sover. Till natten hittar vi ett Airbnb på gränsen mellan Tyskland och Nederländerna där vi blir insläppta av en vresig man med hängslen. På söndagsmorgonen vaknar vi till ljudet av den lokala musikkåren som tutilurar. Den vresiga mannen med hängslen har på morgonen förvandlats till en glad man med färgglad skjorta som serverar härligt rustik frukost. En mästerskapsresa erbjuder så mycket mer upplevelser än bara segling och tävling!

4. slipen

Quiberon – ett seglingsmekka
Quiberon ligger längst ut på en halvö mitt emellan Brest och La Rochelle och nära Carnac. Här har Franska seglarförbundet en fantastisk anläggning för sina elitseglare, ett riktigt seglingsmekka. Här finns inkvartering för 150 seglare och uppställning för camping, matsal som serverar frukost, lunch och middag, stora hangarer där man kan köra in fullt riggade båtar, rejäl omklädning där många seglare samtidigt kan skölja av sand och salt ut vårdräkten och hänga på tork etc. Under EM-dagarna blir det ett stort 505-läger där alla vistas på området i princip hela tiden.

5.Svenska laget

Fyra svenska team
De svenska besättningarna på plats är: Malin Broberg/Johan Röök, Tomas Franzén/Lars Lindgren, Tomas Berg/Johan Calvert samt Jonas Bengtson/Magnus Lundberg. Vi får mycket tid tillsammans och umgås också en hel del med danskarna och Holger Jess. Bland annat hittade vi en riktigt mysig restaurang med rustik och hemlagad mat av närodlade råvaror och dessutom livemusik i den fina trädgården. Då kände vi alla att mästerskapssegling i Five är den bästa formen av semester.

6. Tomas och LArs 9222
Perfekt inledning
Första tävlingsdagen blev en fantastiskt fin dag med 6 - 9 m/s och strålande sol.  Det blev tre långa seglingar på 1 timme var med ganska stora skillnader i tryck och riktning. Som vanligt blev starterna avgörande.  De långa kryssarna gjorde att rundningarna blev ganska utspridda utan för mycket kaos.

7.Tomas och Johan

Tomas och Johan gjorde succé
Nästa dag valde seglingsledningen att skjuta upp starten på grund av för lite vind. Vi svenskar och danskar tyckte nog att det blåste en fin liten bris från havet. Klockan 14 blev det start men innan vi nådde kryssmärket dog vinden och seglingen blev avblåst. Därefter blev det vind enligt franska vägskyltar dvs ”toutes directions”. Efter ett par timmars väntan blev det ny start som avbröts efter 2 minuter pga vrid. Nästa start gick iväg och vinden höll hela seglingen även om det blev en del vrid. Tomas Berg och Johan Calvert seglade grymt och rundade som tvåa vid första märket och slutade 6:a i mål.

8. Hrliga slrar

Skicklig seglingsledning
Seglingsledaren är en rejäl fransman som bara pratar franska. Under hans tydliga ledning genomförs 7 av de 11 planerade seglingarna trots att det är väldigt svårpredicerade förhållanden med svaga och växlande vindar. Sista dagen tidigareläggs starten för att säkert kunna genomföra tre seglingar. Även om det såg tunt ut vid frukost så kom vinden till start. De två första seglingar gick i 3-5m/s. Den sydliga vinden gjorde att de flesta ville in mot land dvs en sen start så det blev lite trångt i slutet av linjen.

9.9181 och den gamla Fiven
Äldsta båten – från 1956
Efter andra seglingen dog vinden men efter en stunds väntan vred den 90 grader och kom tillbaka med 4 - 6 m/s men med en del hål. Undanvindarna blev utslagsgivande med både möjligheter o risker. 72 båtar genomför EM och en av dem är en otroligt vacker trä-five från 1956 som seglades av en far och son klädda i blå- och vitrandiga tröjor och röda scarves.

10.Malin och Johan

Hålla farten när förhållandena ändras är framgångsnyckeln
Efter seglingarna blev det prisutdelning och middag med utsikt över regattaområdet. 
Totalt blev det 7 seglingar för detta EM. De svenska båtarna var uppe i flera seglingar. Farten finns där hos alla svenskar, vi behöver bara klara av att hålla den när förhållanden ändras, särskilt i stora fält. Polska Agnieszka Skrzypulec seglade med tyske Holger Jess och vann överlägset med fem spikar. De fyra svenska teamen placerade sig alla mellan plats 20 och 30.

Alla resultat på: https://www.manage2sail.com/fr/event/505FRA#!/results?classId=505EC2023

11.Pristagarna

Segla mästerskap – en härlig semesterform
Som alltid är det superkul och lärorikt att segla i dessa fält, sida vid sida, med namn som Jess, Holt och Hamlin. Oberoende av var i fältet man befinner sig lär man sig så mycket av att vara med på de stora mästerskapen. Dessutom är det ett otroligt härligt sätt att spendera sin semester. Man är aktiv, man har trevliga människor att umgås med och man får komma till fina platser och få oväntade upplevelser. Just den här resan fick vi glädjen att umgås extra mycket med Tomas Franzén och Lars Linberg under de 400 milen tur och retur – tack för härligt sällskap!

12. Den gamle p havet

VM i Varberg 2024 – missa inte det!
Nästa stora mästerskap blir VM i Varberg. Har du en 505? Kom dit och segla! Har du ingen 505 men vill segla? Kolla med förbundet om du kan låna! Har du ingen 505 men gillar häftig segling? Kom och titta på vattnet eller häng med oss på land!

 

Malin Broberg/Johan Röök
SWE 9181

 

Du är här: Home Results Five EM i Quiberon 2024 – en upplevelse!