LOGO
Svenska 505 förbundet

Peter Bökmark/Martin Persson vann SM 2023 i Varberg – bra test inför VM -24

1.Goa vgor505-SM 2023, som också var 505 Euro Cup 4 och SWE 505 CUP 3, blev ett bra genrep inför 2024 års VM i Varberg. Tomas Berg/Johan Calvert satsar mot VM och de spikade en av delseglingarna – här är Tomas berättelse om regattan.

2.Rundning1Känna på VM-vattnen
Årets SM seglades på de fina vattnen utanför Varberg den 4 - 6 augusti 2023. Varbergs Segelsällskap står som bekant även som arrangör för VM 2024 vilket gör denna regatta extra intressant. Många av oss var därför taggade på att känna på vattnen och dra lärdomar inför VM. Detta kommer att bli en spännande regatta!

3.GuppigtREUtmanande förstadag
Första dagens fyra race blev ett riktigt test för seglare och arrangörer med utmanande förhållanden. Vi bjöds på en frisk, västlig bris på 8 - 10 m/s långsamt ökande till 10 - 12 m/s och rejäl sjö som byggde upp under dagen. Fiven är fantastisk att segla i dessa förhållanden. Vi loggar typiskt 8 - 10 knop på kryssen och flyger fram i farter runt 20 - 25 knop på undanvind. Underbart! Far och son, Tim och Finn Böger från Tyskland klarar första dagens utmaningar bäst och tar en övertygande ledning med serien 1-2-3-1. Då skall tilläggas att de tog straff i form av en 720-sväng i starten i race 2 och lyckas ändå segla upp sig till en 2: plats i mål. Imponerande! De följdes närmast av två danska team, Per Larsen/Christian Mogensen följda av Fabiola och Michael Wonterghem. De duktiga danskarna tog var sin spik.

4.Vgigt VarbergPeter Bökmark/Martin Persson börjar få upp hårdvindsfarten
Bästa svenskar är Peter Bökmark/Martin Persson på 4:e plats med en andraplats som bästa resultat för dagen. Riktigt imponerande i hårdvinden! Vi vet sedan tidigare att de är snabba i det lättare registret och att de tränat hårt på att få upp farten i det övre registret. De visar nu att träning ger resultat. Riktigt kul! Mer om dem senare. Andra svenskar som övertygar är Jonas Berntsson/Magnus Lundberg på en fin sjätteplats. Det går inte riktigt lika bra för de regerande svenska mästarna Malin Broberg/Johan Röök. Trots problem med ett krånglande spinnakerskot lyckas de ändå rädda en 7:e plats efter först dagen. Starkt!

5.GAtestart med vgorSkönt med After Sail
Många team har det tufft under en lång dag i den grova sjön och endast 10 båtar lyckas slutföra alla fyra seglingar. Trötta men lyckliga seglare välkomnas i land med en trevlig Opening Ceremony / After-Sail. Arrangörerna med evenemangsansvarig Olof Bengtsson och seglingsledare H-P Hylander har all anledning att vara stolta över de fina arrangemangen, både på land och på vattnet, efter dag 1 och under hela regattan. Ett toppenarrangemang! Stort Tack!

6.Tt segling med 8962 i ledningREAP ger extravila på land
Dag 2 inleds med uppskjutna seglingar och väntan på land. Möra seglare och arrangörer får chans till ett par timmar av extra återhämning, social samvaro och kanske en extra genomgång av materialet innan vi får segla ut på banan igen. Vinden har avtagit till 6 - 8 m/s från väst och sjön är fortfarande grov.

7.FokusREI toppen slåss tyskar och danskar
Idag bjuds vi på större skift och tryckskillnader över banan. Bäst seglar återigen Tim och Finn Böger som befäster sin ledning med dagens placeringar 1-2-4-7. Fabiola och Michael Wonterghem seglar lika bra med serien 2-7-2-3. Peter och Martin inleder dagen med sin sämsta segling, en 11:e plats men revanscherar sig snabbt med två starka spikar följt av en sjätteplats och klättrar därmed till en tredjeplats totalt och befäster sin position som bästa svenskar. Fyra totalt ligger Jens Biederer/Jan Reifferscheidt från Hamburg med en stabil serie, jagade av Malin och Johan på en femte plats. Vi noterar med glädje att Mikael Gustavsson/Tore Reinhold i sin sprillans nya båt fått upp farten och spikar dagens sista segling med Tomas Berg/Johan Calvert på en andraplats i race 8. Kul att fler besättningar är uppe och hugger!

8.Tt rundning Bger frstREFest med 505-legendar
Varbergs Segelsällskap bjuder på en härlig grillkväll och humöret är på topp hos såväl seglare som arrangörer och anhöriga. Särskilt kul är att vi har 505 legendaren Kalle Nilsson med fru på plats. Kalle följer med stort intresse SM-seglingarna och han har som vanligt massor av intressanta historier att berätta från sina mycket framgångsrika 505-äventyr runt om i världen.

9.DAg 3REHelt andra förhållanden – ostlig vind!
Den avslutande och tredje dagen bjuder på nya förhållanden med en ostlig bris på 4 - 5 m/s, ganska stora skift och platt vatten. Tre race är planerade och nu ska det avgöras. Tim och Finn Böger, GER, som ledde efter två dagar började med en sjundeplats. Seglingen vanns av Tomas Berg/Johan Calvert. Fabiola och Michael Wonterghem, kom tvåa och hoppet om att kunna slå tyskarna levde. I andra delseglingen tog far och son Böger en ny seger, medan dotter och far Wonterghem blev sexa. Därmed var den tyska segern klar och de kunde segla in och packa ihop båten.

10.Alla pristagarna 2Brons totalt, men SM-titeln till Peter och Martin!
Genom konkurrenternas resultat var även andraplatsen nästan klar. För att kunna hota Fabiola och Michael måste tredjeplacerade Peter och Martin vinna sista seglingen. Det gick inte vägen, utan de avslutade med en 11-a som de fick räkna bort. De blev därmed trea i Euro Cup 4, men som bästa svenskar vann Peter och Martin, BKSS, SM-titeln och vandringspriset Hornet. Vi vet hur mycket Peter och Martin längtat efter och jobbat hårt för att vinna sitt första SM-guld i 5o5. Äntligen! Stort Grattis! De har på senare tid utvecklat sitt seglande, framför allt i det övre vindregistret och visar genom att vinna SM att de behärskar varierande förhållanden. De regerande mästarna Malin och Johan, BKSS, revanscherade sig genom att vinna den avslutande seglingen och med söndagens serie 8-2-1 säkrade de femte plats totalt och ett SM-silver. Per och Lars Wester, BKSS, räknade en jämn och fin serie och slutade som bronsmedaljörer på SM och sexa totalt. De var bara en poäng före Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS.

11.Efter sttningREUtslagsgivande seglingar och fint arrangemang
Det var tre dagar med varierande förhållanden som tydligt visade vilka som är de bästa 505-seglarna just nu. Varbergs SS gjorde ett verkligt fint arrangemang både på vattnet och på land, med after sail, regattafest och mycket stor gästfrihet! TACK!

12.Tomas och Johan REBoka in VM 2024
Nästa år är det 505-VM i Varberg 1 - 10 augusti. Det kommer också bli ett topparrangemang – boka in i kalendern redan nu!

Alla resultat på: https://www.sailarena.com/contentassets/6010aa49e29f4acc8f7e65d2bd941b29/final-overall-results-2.pdf

 

Tomas Berg
SWE 8859

Du är här: Home Results Peter Bökmark/Martin Persson vann SM 2023 i Varberg – bra test inför VM -24