LOGO
Svenska 505 förbundet

505-året 2019

9147 - stilstudie med fart505-klassen konsoliderar ställningarna med 505-aktivitet i hela landet. Seglare från andra klasser har anslutit och utlåningen av båtar fortsätter resultera i nya team i klassen. Förberedelserna för VM-året 2020 har intensifierats och tävlingsplatsen blir slutligen Torekov i Båstads kommun, där vi fått mycket positiv respons från det lokala näringslivet.

2019 inleddes med 505-VM i Australien
VM avgjordes i seglareldoradot Fremantle, med fantastiska förhållanden – sol, värme och mycket vind. I det 89 båtar starka fältet, fanns team från 11 nationer, däribland två svenska team: Malin Broberg/Johan Röök och Galen Mack/Wille Johannisson. Malin och Johan sände båten i container medan Galen och Wille köpte en båt i Australien och lät den följa med i en container hem. Seglingsmässigt gick det ganska bra för båda de svenska teamen. Galen och Wille vann Classic-fleeten och var 55:a totalt medan Malin och Johan var trea av de mixade besättningarna på plats 37 totalt. Inför seglingarna hade läsarna av SEARCH Magazine fått följa med Malin och Johans förberedelser i flera artiklar och efter seglingarna var det åter dags för rapport i SEARCH Magazine.

K51R0607I toppen blev det en trippel för USA. Mike Martin/Adam Lowry var klart bäst och vann utan att behöva segla de två sista racen, två blev Mike Holt/Carl Smit och trea Parker Shinn/Eric Anderson. Australiensaren Peter Nicholas, som bor i Göteborg och som varit tränare för Fiveseglarna i Sverige, seglade med kompisen Luke Payne. De var det enda team som kunde utmana topptrion från USA, men de var lite för ojämna så trots två spikar, en tvåa och en trea fick de nöja sig med plats 4 totalt. Hela resultatlistan på: https://www.sailwave.com/results/505worldchampionship.htm

P2011916Båtmässan i Göteborg – ett säkert tecken på att våren är på gång
Som vanligt var 505-förbundet på plats med SWE 8585 på båtmässan i Göteborg. Att marknadsföra VM 2020 och SM 2019 båda i Båstad var viktiga delar liksom att uppmuntra till lån av SWE 8585 genom 505-utmaningen 2019. Vi stod granne med OK-förbundet som marknadsförde sitt VM i Marstrand 2020 och även i övrigt var det många jollar samlade. Genom café Seglarhänget drogs folk till montern och det var många besökare, även om en del inte hade så mycket seglingsbakgrund. Det var ändå många som ville snacka segling och många som bokade in sig för provsegling. Nya BM-segel är fortfarande toppenfina – än en gång tack BM sails (http://www.bmsails.dk/ ), som tillsammans med HiQ (https://www.hiq.se/ ) sponsrade de nya seglen.

505-utmaningen 2019 – flera team på västkusten och ett på ostkusten
11 sökande team, varav sex team fick låna SWE 8585 i Göteborg och ett team fick låna Galens import från VM. Stockholmsteamet köpte senare under hösten Galens båt och är nu med och tränar och tävlar. Göteborgarna var också glada att ha fått testa men inget av teamen har skaffat egen båt än.

TRningslger 4 2019Träningsläger i Träslövsläge – som alltid
Den 27 - 28 april samlades 18 team, varav två danska för träning tillsammans i Träslövsläge. I år var Peter Nicholas åter vår tränare. Det märks att han kan 505-segling! Bra träning och lärorika diskussioner med toppseglarna Jörgen och Jacob Bojsen-Möller som var en av de två danska teamen. Bra träningsvindar och alltid lika hjärtligt välkomnande i Träslövsläge Särskilt tack till Mats och Ing-Britt Nilsson för förnämlig service med mat mm.

Ny ordförande igen – på årsmötet i Träslövsläge
I frånvaro av Thomas Lundberg fick vice ordförande, Magnus Nilsson rycka in och hålla i årsmötet. Mötet beslutade om att införa enskilt fullt medlemskap och om att lägga till ett ständigt medlemskap som fås till kostnaden 20* årsavgiften. Mötet beslutade också om att förbundet ska kunna utse hedersmedlemmar, vilket ska göras vid årsmöten på förslag av styrelsen.

Thomas Lundberg har fått ändrade arbetsförhållanden och hade därför avsagt sig omval. Till ny ordförande valdes Galen Mack, Stockholm. Nya styrelsen ser därmed ut så här: Ordförande: Galen Mack, SWE 8586; Vice ordförande: Magnus Nilsson, SWE 8666; Nationell sekreterare: Tomas Franzén, SWE 8859; Kassör: Sven Flood, SWE 9107; Internationell sekreterare: Ebbe Rosén, SWE 8926.

Robline SWE 505 Cup 2019Robline SWE 505 CUP 1 i Träslövsläge – med dimmigt avslut
Robline blev i slutet av 2018 partner till vår CUP-serie. Robline gör fantastiskt fina linor och har ett brett sortiment som passar Fiven väldigt bra. Filmer om vilka linor man lämpligen väljer till olika funktioner finns på förbundets Facebook. Alla fullt betalande medlemmar i förbundet fick 20% rabatt på alla Roblinelinor till Fiven under 2019 – vid inköp från Båths i Göteborg, både på nätet och i butik. Positivt för alla medlemmar och dessutom fina priser till seglarna.

Två gästande danska båtar och 17 svenska fick två fina seglingsdagar i Träslövsläge. Jörgen och Jacob Bojsen-Möller, Hellerup, Danmark, var svårslagna. De spikade de tre första seglingarna, men sedan kom Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, igång och tog två segrar. Totalt vann dock danskarna, tre poäng före Ebbe och Olle. Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS, var ytterligare fyra poäng bakom. PÅ fjärde plats Per och Lars Wester som hade fin fart i båten med lite nytt trim. De tre första svenska besättningarna fick presentkort på linor från Robline för 1000, 800 och 600 SEK, dessutom lottades två presentkort á 300 SEK ut bland alla deltagarna. Uppskattade priser – TACK Robline! Som vanligt bra arrangemang i Träslövsläge. Ganska otäckt blev det dock under segling 2 på söndagen, då dimman rullade in över havet och efterhand blev det mer eller mindre omöjligt att hitta bojar och mål, för att inte tala om att hitta hamninloppet. Lite väl spännande!
Alla resultat på:
http://it-host.se/varregatta2019/505/505-total.htm

NoM med mersmak – stark segling av Grundel/Strömdahl
8 – 10 juni seglades Nordiskt och Danskt mästerskap i Sönderborg, Danmark. Bra träning inför EM tyckte många av de 23 startande båtarna från Danmark, Sverige, Finland, Tyskland och Belgien.Flerfaldiga världsmästarna Wolfgang Hunger/Holger Jess, Tyskland vann totalt, före danska teamet, Jörgen och Jacob Bojsen-Möller. Jörgen och Jacob har vunnit många NoM, men nu fick de se sig slagna med 5 poäng. På tredje plats var det svenskt, genom Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS, som redan förra året visade att de började kunna matcha de allra bästa. Tomas och Johan spikade en segling, kom tvåa i en och trea i en. Det räckte för att slå fyrorna, danska toppbesättningen Jan Saugman (2*världsmästare) /Jacob Ernst, med 7 poäng! Två poäng efter, på femte plats kom svenska teamet Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS. Trea bland de svenska båtarna var Mikael Gustavsson/Tore Reinhold, BKSS, som slutade 9:a totalt, men som stundtals seglade mycket bra, med en trea som bästa delresultat. Riktigt snyggt jobbat av de svenska teamen! Alla resultat på:https://manage2sail.com/sv-SE/event/dd535522-59cf-457e-b813-5fcfa8b6c631#!/results?classId=52b33be9-c454-4438-bc13-6f0c2c24e181

Tomas och Johan - stilstudie1505 Euro CUP - Kieler-woche med svenska ljusglimtar
Det var inga svenska Fiveseglare på EuroCuperna i Cannes i april och Garda i maj/juni, men till tredje delseglingen, Kieler Woche, åkte två svenska team. Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS och Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS. Tomas och Johan fortsatte segla bra, precis som de gjorde på NoM och presterade bl.a. en 2:a och en 3:a i det 30 båtar starka fältet. Det blev en 7:e plats totalt. Vilket är bästa svenska 505-resultatet på en EuroCup-regatta på många år. Även Peter och Martin seglade bra och slutade på plats 14, med ett par resultat inom topp 10. Riktigt kul med dessa resultat! Alla resultat från Kieler Woche på: https://manage2sail.com/sv-SE/event/kiwo19#!/results?classId=505

Tomas och Lars EM 2019-3 anpassad VM 2020Supertufft EM i danska Sönderborg
79 anmälda team, varav 9 svenska fick uppleva en fantastisk regatta på många sätt. Både bra seglingar, fina arrangemang, men också riktigt tuffa förhållanden. De som klarade detta bäst var Roger Gilbert/Ben McGrane, GBR. De spikade bara sista seglingen, men höll sig i toppen i alla 10 seglingarna, förutom en disk i andra seglingen Detta var Englands första EM-seger på 19 år! Ian Pinnell (GBR)/Carl Smit (USA) var 4 poäng efter på andraplatsen och Howie Hamlin/Jeff Nelson (USA) var ytterligare 3 poäng efter. Bästa svenskar var Peter Bökmark/Martin Persson på plats 25. De hade dock två seglingar i topp 10 - en sexa och en åtta. Jörgen och Jacob Bojsen-Möller blev bästa danska team, men först på plats 11.

En dag kom en kraftig front över hela banområdet vilket gav helt sanslösa fartupplevelser, men också många kapsejsningar. Ändå imponerande att båtarna och seglarna klarar dessa förhållanden. Läckra videos på: https://www.int505.org/2019-european-championship-sonderborg/ Från denna adress når man också hela resultatlistan och en massa fina bilder.

GAlen och ToreSM i Båstad – test för tredagars SM
505-förbundet hoppades på många utländska besättningar och satsade på tre dagars SM-segling. Det blev inte så många gäster till slut, men det blev väldigt intensiva och spännande seglingar, bra arrangerade av Sailing Båstad och Båstads Båt och Segelsällskap - arrangörerna av VM 2020. Urban Lagnéus, olympier i 470 från 1992 gastade rutinerade Tomas Berg. Teamet var i ledningen inför sista dagen. 2018 års svenska mästare, Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS, tog sig dock samman och lyckades knyta ihop säcken till den andra raka SM-vinsten. Tomas Berg/Urban Lagnéus, SSK/SSVÄ, slutade tvåa strax före Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MSK, på tredje plats. Classicmästare 2019 blev Lars Magnusson/Jörgen Källström, TBK, i SWE 8257. Alla resultat på: http://seglarveckanbastad.se/wp-content/uploads/2019/09/Results-505-SM.pdf  

The winners 9029SM var också delsegling 2 i SWE 505 CUP och SM bäddade för en spännande avslutning i Stockholm.

OCR -19 Vinnarna in Action SWE 9162Robline SWE 505 CUP 3 på KSSS Olympic Class Regatta (OCR) - CUP-final
KSSS Olympic Class Regatta (OCR) är traditionell avslutning på Robline SWE 505 CUP. Lite nyckfulla vindar, men alltid spännande värre. 2019 utgjorde inget undantag. Åtta team kämpade friskt i Stockholm och det blev spännande på riktigt. Peter Bökmark/Martin Persson som tidigare ofta haft svårigheter på Baggensfjärden visade sin styrka, slog alla Stockholmare på hemmaplan och vann OCR före Ebbe Rosén/Olle Wenrup och med Tom och Toni Hastenpflug på tredjeplatsen. Det var dock enormt jämnt. Tomas Grundel/Johan Strömdahl blev fyra, men var bara tre poäng efter Peter och Martin. Resultaten från OCR: finner Du här: https://www.ksss.se/globalassets/resultatarkiv/2019/ocr/ocr-bana-a-505-final-06-02.html

Tomas Grundel/Johan Strömdahl vinnare av Robline SWE 505 CUP 2019
Inför avslutningen av SWE 5050 CUP var Tomas Grundel/Johan Strömdahl i 4 poängs ledning efter en jämn serie förutom två borträknade 8-or som sämsta resultat. Tvåa låg Ebbe Rosén/Olle Wenrup också med en jämn serie, trea Per och Lars Wester och fyra Peter Bökmark/Martin Persson knappt efter. Per och Lars fick förhinder och kampen i toppen kom att stå mellan de övriga tre teamen. Tomas och Johan fick inte riktigt till det på Baggen men försprånget de hade räckte och de vann Robline SWE 505 CUP med 2 poäng till godo på tvåorna Ebbe och Olle. Det var andra året i rad som Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS tog hem cupen. Tvåa Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS och trea Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS. Vinnare av Classic-cupen blev Lars Magnusson/Jörgen Källström, TBK. Alla resultat från Robline SWE 505 CUP finns på: http://int505.se/images/web/CUP-resultat%20TOTALT%202019%20FINAL.png

Tjugoåtta team från 17 olika klubbar seglade minst en delsegling i Robline SWE 505 CUP 2019. Jättekul! Priser i form av presentkort på linor från Robline och prenumerationer på SEARCH Magazine var mycket uppskattade. Stort TACK till våra partners.

Malin och Viktor in actionNya och nygamla team under 2019
Även 2019 har det varit tillväxt i 505-klassen i Sverige. Några team ombildades, några slutade, andra började. Ett par båtar aktiverades efter år med låg användning. Under 2019 har en båt köpts till Sverige, i övrigt har det varit båtbyten inom landet. Vi har fått fyra nya team i klassen under 2019 och förlorat två. Två team har ombildats.

505-förbundet försöker hjälpa alla som vill skaffa en 505 med tips, råd och kontakter till lämpliga båtar, vilket är mycket uppskattat.

Björlanda kiles poängseglingar fortsätter attrahera
Även säsongen 2019 låg det 25 Fivar på jolleplan i Björlanda kile, men det var några färre som hann vara aktiva på BKSS poängseglingar. 19 delseglingar avverkades under vår + höst, med 17 olika deltagande team. Snittet var drygt 8 båtar per delsegling. Peter Andersson/Per-Eric Thörnström vann serien före Tomas Berg/med olika gastar och med Per och Lars Wester på tredje plats! Ett stort tack till BKSS för ett fantastiskt jobb med poängseglingarna och för den service ni ger 505-seglarna med klubbhus, slip osv.

Tv  eller en IMG 8519Inställda seglingar och genomförda
Vi har haft en del otur med starka vindar och både DM för västkusten och Tjörn Runt blåste tyvärr bort 2019. Stora Oset Race för 505, på bana blev dock en riktigt fin lokal regatta för Fivarna i Björlanda kile, med nya teamet Mikael Gustavsson/Tore Reinhold som vinnare.

Filmad provseglingi Björlanda kile
Det var ett 10-tal personer som testade att segla 505, den 17 juni i Björlanda kile, utanför Göteborg. Martin Leisborn på Leisborn Media ( www.leisbornmedia.se ) gjorde en fin film om detta event - TACK! Se gärna filmen på: https://www.youtube.com/watch?v=LYXcUt2UrbM&feature=youtu.be
I övrigt har provseglingen huvudsakligen bestått av enskilda initiativ där intresserade fått följa med olika besättningar ut.

Samköp av segel
Förbundet har åter samordnat segelköp från BM, vilket gett förmånliga priser för medlemmarna. TACK BM sails!

505 logga JPEGVM 2020 - nu börjar det närma sig....
Planeringen tillsammans med Sailing Båstad har flutit på bra. För att få ändå bättre seglingsvatten och ett större engagemang från det lokala näringslivet flyttades arrangemanget, efter diskussion med Internationella 505-förbundet, till Torekov, med nya datumen 15 - 22 augusti. Samma professionella arrangörer, men bättre förutsättningar borgade för ett bra VM 2020.

Våra partners och sponsorer 2019 var:
Robline, Båtmässan i Göteborg, Micropos Medical, BM Sails, HiQ, Båths, Atlantica, RamNav, Segelsport Jess, Search Magazine, Smart Inredning, UK sails, Benns, Helly-Hansen, Torgny Nordström samt Svenska Seglarförbundet.

Styrelsearbete
Styrelsen har under 2019 haft 13 protokollförda styrelsemöten med många bra diskussioner, även om stort fokus legat på det kommande VM-et. Förutom ordinarie styrelse har även kommunikations-samordnare Per-Eric Thörnström och Tomas Berg, kontaktperson för Göteborg deltagit i flertalet möten. Utöver styrelsemötena har ett 10-tal möten hållits med Sailing Båstad, merparten som telefonmöten med delar av styrelsen, några som telefonmöten där även Internationella 505-förbundet deltagit och några gånger som fysiska möten med bara förbundets samordnare för VM – Tomas Franzén.

Medlemsantalet i förbundet 2019 var 39 team som betalat fullt medlemskap, 2 individuella medlemmar och 9 stödjande medlemmar.

Helsingborg 2020-05-30

Galen Mack – ordförande, Tomas Franzén-sekreterare, Sven Flood - kassör, Ebbe Rosén - internationell sekreterare, Magnus Nilsson – vice ordförande

Du är här: Home Results 505-året 2019