LOGO
Svenska 505 förbundet

505-segling i Coronatider

Fleet p SMCoronapandemin innebar inställt 505-VM 2020 och alla vårens och försommarens kappseglingar blev också raskt inställda – vad gör man då? 505-förbundet valde att satsa lokalt, att förskjuta tävlingssäsongen och att stötta de som vill söka internationellt motstånd på EuroCup-tävlingarna, samt att försöka få ett VM i Sverige, så snart möjligt

Svår tid och VM-besvikelse
Svenska 505-förbundet och Sailing Båstad låg långt framme i planeringen inför VM 2020 i Torekov när Coronaviruset kom allt mer i fokus. Många team hade anmält intresse och det kändes tungt att behöva diskutera att ställa in. Beslutet togs tillsammans med Internationella förbundet och nu vet vi ju att vi inte hade kunnat segla ett ”riktigt” VM, beroende på alla reserestriktioner, så beslutet var rätt. Efter inställningsbeslutet diskuterade svenska 505-förbundet genast med Sailing Båstad om ev. VM-arrangemang 2022 istället, eftersom VM 2021 ligger långt fram i planering redan.

505 logga JPEGTyvärr kan inte Sailing Båstad garantera att de har möjlighet då varför vi lät bollen gå vidare till GKSS, men de vågade inte heller säga ja till att arrangera VM 2022. Sverige har således ingen arrangör 2022 och det är inte beslutat var VM kommer att seglas 2022, men Frankrike, Spanien och Irland är alla intresserade. Detta är en stor besvikelse, men GKSS har inte stängt dörren för framtiden och kanske vill de söka VM 2024 i Marstrand, 50 år efter det första succé-VM -et där, 1974. Förbundet håller kontakten med GKSS.

Förskjuten säsongen
Det stod ganska tidigt klart att SM inte skulle kunna seglas i juni och efter förhandlingar med arrangörerna, SS Delfinen i Vejbystrand beslöts om flytt till 22 - 23 augusti. SM blev därmed den första nationella seglingen för året och delsegling 1 i SWE 505 CUP 2020. Det blev en succé med 30 startande team från 3 nationer och ett arrangemang som får otroliga lovord. Mer om detta i separat artikel på hemsidan inom kort. Tre Skåneteam (de var välkomna till Danmark) deltog ett par helger tidigare i danska mästerskapen och fortsatte därmed att odla det goda samarbetet med Dansk 505-jolle klub.

Årets andra CUP-seglingen flyttades till Björlanda kile SS den 12 - 13 september. Den fantastiskt positiva klubben gjorde om sin lokala 505-tävling till en nationell tävling och ett 15-tal Fivar är anmälda.

Med lite tur får vi hänga på en OK-regatta i Stockholm i slutet av september som CUP-segling 3, efter att KSSS Olympiska regatta ställts in. Det blev en säsongsförskjutning och inte bara inställda tävlingar.

Peter och MArtinStimulera internationellt tävlande på EuroCuperna
505-förbundet beslutade i juni att försöka kompensera lite för det uteblivna VM-et genom att ge ett resebidrag till de svenska team som söker internationellt motstånd på någon av de EuroCup-seglingar som planerades för hösten. Kieler Woche efter flytten till början av september. Tyvärr blev det bara ett svenskt team som deltog, Peter Bökmark/Martin Persson, vilket vi också skriver om i en kommande artikel på hemsidan. Weymouth blev inställt och det verkar i dagsläget osäkert om Garda blir av. Tråkigt, men vi hoppas att säsongen 2021 blir mer normal.

Inga resor i Sverige – vi seglar lokalt
En del team har tagit time-out den här säsongen av olika Corona-relaterade skäl, men många har sett Fiveseglingen som en ventil – en möjlighet att göra det man gillar även när så mycket annat är upp-och-ner. Reserestriktionerna var tuffa initialt, men det påverkade inte det lokala seglandet såmycket. 505-förbundets strategi blev intensifierad lokal träning och lokala träningsdagar med tränare.

Krysskamp trning r maj-20Det blev två lyckade träningsdagar i Skåne med Rasmus Rosengren, OS-kandidat i Nacra, som tränare. Fem båtar deltog. I Göteborg coachade Peter Nicholas, VM tvåa och VM-fyra i 505, 10 team under en helg och i Stockholm organiserade man egenträning, men fick tyvärr inte tag på tränare. Även de två Fivarna i Dalarna hade vårträning tillsammans. De seglade i Mora med Hans Olssons som coach.

BKSS är hjältar
När allt stod och vacklade i slutet av april stod BKSS fast – ”vi testar med att köra poängseglingarna som vanligt på måndagar”. Det var otroligt uppskattat bland Fiveteamen. 10 team som mest låter lite jämfört med vad vi är vana vid, men med tanke på omständigheterna är det helt OK. Under sommaren fortsatte Fiveseglarna att köra tillsammans både i Björlanda kile och i Stockholm, och i Skåne – allt för att vara så bra förberedda som möjligt när det skulle bli nationella tävlingar.

Bjrlandagnget 2020-04-26 bearbetadNu i höst har BKSS fortsatt med poängseglingarna som en förövning till SWE 505 CUP med grindstart och allt. Det sjuder av aktivitet.

Provsegling och tillväxt
Eftersom nästan alla varit hemma i sommar har det varit goda förutsättningar för provsegling. Förbundets lånebåt, SWE 8585, har funnits i Skåne, där Tomas Franzéns haft en intensiv testaktivitet för många team. Aktiviteten i Skåne har varit rekordstor, med två nya team som skaffat båt fram till nu. SWE 8900 importerades från Frankrike av teamet Jonas Plamqvist/Mats Bylander i Malmö. Deras bakgrund är bl.a. Fireballsegling för många år sedan. Teamet Martin Fridh/Mats Dahlander, med bl.a. SM-guld i Melges 24 på meritlistan körde några testseglingar i SWE 8585, med Tomas som coach. Snart hade de bestämt sig och köpte ett par år gamla SWE 9171 från Tyskland. De kommer att segla mest i Råå. Ytterligare team i Skåne funderar på att skaffa 505.

Gaskell-Berg SM LL2Runt om i Sverige har fler Fivar än vanligt bytt ägare och en del kommer säkert att börja seglas mer aktivt igen. Förbundets policy, att ta kontakt med alla nya ägare och försöka hjälpa dem igång, uppskattas verkligen.

Kommunikation
För att peppa våra seglare att fortsätta vara aktiva seglare även denna säsong har förbundet satsat på en aktiv Facebook-kommunikation om vad som sker runt om i landet och ibland även internationellt. Det har varit uppskattat – med många visningar och gillamarkeringar samt en hel del kommunikation om önskade provseglingar, behov av delar etc.

SM 6Vi försöker visa på det positiva med att fortsätta göra det man älskar – segla 505 – även i svåra tider! 505-klassen är därmed en synnerligen aktiv klass även denna Corona-märkta säsong. Vi välkomnar alla som vill ha riktigt go´ segling att bli en del av 505-gemenskapen. Du kommer enkelt i kontakt med oss via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Vi hjälper Dig att få testa, eller att hitta rätt båt.


Per-Eric
crew SWE 8651
PR-samordnare, Svenska 505-förbundet

Du är här: Home Results 505-segling i Coronatider