LOGO
Svenska 505 förbundet

Ett sant Internationellt 505-SM 2021 – hur ska det gå?

AB-200822-0496

Spännande SM-seglingar i Åmål väntar den 13 - 15 augusti. Det blir kanske årets mest internationella 505-regatta sett till antal deltagande länder. 29 team från sex nationer gör upp om placeringarna.

Peter and Luke - promo SM i ml
Går man strikt efter meriter är Peter Nicholas/Luke Payne från Australien storfavoriter. De var fyra på det senaste 505-VM-et (Fremantle 2019) och har en andraplats från Kiel 2014 som bästa VM-placering. Blir det mycket vind är de svårslagna.

I måttliga till lätta vindar finns det flera team som kan utmana framgångsrikt. Minst fem svenska team på startlinjen har kapacitet att vinna:

SM 21

 • Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS, har tränat mer än de flesta, var bästa svenskar på öppna tyska mästerskapen i år och de jagar sin fjärde SM-titel.


  SM-2 Broberg-Rk
 • Malin Broberg/Johan Röök, BKSS, har varit tvåa flera gånger. De har i år skaffat en nästan ny båt och nu fått igång den. De köpte bröderna Bojsen-Möllers EM-vinnare från 2017.  Danskarna har skaffat helt ny båt, men kommer tyvärr inte i på årets SM.


  AB-200822-0613
 • Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, duktiga och rutinerade seglare som har tränat mycket. Öppna tyska mästerskapen tidigare i sommar visade att de har bra fart i båten, särskilt i lätt och medelvind.

  SM 13
 • Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, har rutin och kunnande i massor och fart i båten. De kan inte räknas bort från toppstriden i måttliga vindar och de vet hur man vinner SM.

  SM 5
 • Tomas Berg, SSK, har också uppgraderat till nyare båt och seglar för tredje året i rad med tidigare 470-olympiern Urban Lagnéus, SSVÄ. Ett team med mycket seglingskunnande som nu börjar bli samspelta.

SM-2 Fabiola

Det kommer fler starka internationella deltagare som mycket väl kan ha med toppstriden att göra. Fabiola och Michael Wonterghem från Danmark är ett av de starkaste mix-paren i världen och har tidigare slagit alla deltagare utom Nicholas/Payne. Jari Hamström/Antti Salonen från Finland är en ny konstellation med seglare från de tidigare två bästa finska båtarna. Det kan bli succé. De lånar en av svenska 505-förbundets båtar. Jens Biederer/Jan Reifferscheidt från Tyskland är en ambitiös tysk besättning som var 7:a på SM förra året och vill säkert förbättra detta i år.

SM-2 Nilsson-2Ytterligare flera svenska team kan blanda sig i toppstriden. Mikael Gustavsson/Tore Reinhold, BKSS, tog hem fjolårets sista tävling – VM = VästkustMästerskapet. De har bra speed i båten och mycket rutin och kunnande. Per och Lars Wester, BKSS, är duktiga seglare som fått god fart i båten under de senaste åren och flera gånger legat just utanför topp 3. De tre Skåne-teamen, Lars och Axel Hultgren, RJK, Tomas Franzén/Lars Lindgren, RJK, och Anders Nilsson/Jacob Reuterskiöld, MSS har liksom tillfälligt komponerade teamet Galen Mack/Johan Calvert, KSSS/BKSS, mycket seglingsskicklighet i båtarna och kan blanda sig i toppstriden.

SM LL 1Bredden är också kul. Det kommer team på alla nivåer – från flera team som köpt båt i år och som aldrig seglat trapetsbåt tidigare till sådana som är synnerligen rutinerade 505-segare. Mest oväntade deltagarna är ett holländskt mix-par (FD-seglare) som inte seglat 505 tidigare. De provseglade en 505 i Malmö i förra veckan på sin Sverigesemester och nu lånar de 505-förbundets andra båt. De ersätter Klara Wester/Jake Lilley (Australiens finnjolleseglaren från Tokyo-OS) som tråkigt nog var tvungna att dra sig ur SM-tävlingen p.g.a. en knäskada.

Som synes finns det mycket intressant att hålla ögonen på. Det blir ett klart spännande Internationellt 505-SM 2021.

Per-Eric Törnström
Crew SWE 8651
PR-koordinator Svenska 505-förbundet

Du är här: Home Ett sant Internationellt 505-SM 2021 – hur ska det gå?