LOGO
Svenska 505 förbundet

51545794871 0ce757d879 m
Det blev en riktigt blåsig avslutning på Robline SWE 505 CUP 2021 i samband med KSSS OCR-regatta. En del av vad som egentligen hände kan Du läsa här…
Men ovanstående bild och pristagarbilden är tyvärr de enda som verkligen är från OCR-ragattan.

Upplagt för tät avslutning
Det var mycket som talade för en spännande tävling i Stockholm. Malin Broberg/Johan Röök och Peter Bökmark/Martin Persson hade båda segervittring i totala Robline SWE 505 CUP 2021. Men de borde kunna utmanas rejält av de senaste årens dominanter Tomas Grundel/Johan Strömdahl som gjorde en sista tävling innan sitt 505-uppehåll. Ebbe Rosén/Olle Wenrup visade under SM i Åmål att de fortfarande kan segla hårdvind och på träning har Thomas och Oskar Lundahl visat att de har bra hårdvindsfart. Martin Fridh/Mats Dahlander från Råå hade också tränat mycket och vann sista delseglingen på CUP-tävlingen i Björlanda kile.

PA240561
Manfall
Lördagen kom med hård sydostlig vind som var rejält byig, men vågorna var små och det var upplagt för snabb segling. Tyvärr hade Ebbe drabbats av magsjuka under natten och med färdigriggad båt konstaterade Ebbe och Olle att det här går inte. Där försvann ett starkt team. Det hårda vädret gjorde att ytterligare två team valde att stanna på land och haverier fick till följd att två team föll ifrån. 505 seglade tillsammans med E-jolle och RS Aero på en bana placerad något väster om mitten på Baggensfjärden, men det dröjde innan tävlingsledningen fick ordning på den och båtarna sökte vindskydd i Boo-viken för att inte slita på materialet i onödan och för att inte gå runt. Thomas Lundberg konstaterar att det var mellan 10 och 14/15 m/s mer eller mindre hela tiden.

BILD -PA240577
Nu kör vi…..
Äntligen kom tävlingarna igång. Peter och Martin gick på knock för att ta in Malin och Johans ledning i totala CUPEN, men vid första kryssmärket ledde Thomas och Oskar Lundberg. Generellt var det ganska jämna förstakryssar under lördagen med fyra båtar som hade fin gång. På undanvindarna var det inte lika jämnt. Peter och Martin vann första seglingen före Martin och Mats, med Malin och Johan på plats tre. Skåneseglarna Martin och Mats framfart visar att träning verkligen lönar sig. Efter andraplatsen i första racet slog de till med en spik i det andra, före Malin och Johan. Nu var Thomas och Oskar trea och Peter och Martin fick nöja sig med plats fyra.

BILD OCR
17,7 knop, men man måste hålla sig på rätt köl….
När det tuggade på med full planing mättes en båt till 17,7 knop som toppfart på undanvinden. Särskilt på undanvindarna var det en hel del kapsejsningar, men på kryssarna gällde det också att inte fockskotet fastnade i slaget – då var det kapsejsning direkt. Malin och Johan, liksom Peter och Martin klarade sig utan kapsejsningar båda dagarna. ”Det är imponerande och det är det som gör mycket av skillnaden”, konstaterar Thomas Lundberg. ”Mer träning behövs för oss andra.”

I tredje seglingen tog Peter och Martin kommandot igen och vann före Malin och Johan. Thomas och Oskar var åter trea. Martin och Mats kapsejsade upprepade gånger, men tog sig i mål som femte och sista båt.

PA240583
Vilken duell
Söndagen bjöd på fortsatt friska vindar, om än kanske något mindre än lördagen. Nu var det slutstrid om cupen. Malin och Johan vann första söndagsracet före Peter och Martin, Nu var det helt öppet vem som skulle vinna Robline SWE 505 CUP 2021. I detta läge hade Malin och Johan oturen att en av spinnakerbommarna gick av. Då är det svårt att få ut max fart på undanvinden. Peter och Martin spikade båda de avslutande seglingarna före Malin och Johan och vann därmed CUPen totalt. Thomas och Oskar var trea i alla söndagens tre seglingar.

Fokus 9171 PA240580
Sjömanskap

Martin och Mats hade beslutat att inte riskera materialet i onödan på söndagen och packade ihop båten efter att ha hjälpt de andra ut. Det blev lätt kaotiskt med många olika båttyper, många RIBar och smala ramper. När de satt sig i bilen på väg hemåt kände de att de
hade tagit rätt beslut. Som Martin uttryckte det: “Vi hade kul och lärde oss mycket. Nästa ng klarar vi även kuling!

vinnarna loten
Kämpainsatser
Två av de mindre erfarna teamen imponerade i det tuffa vädret. Sebastian Gransäter/John Tengbom har seglat 505 ett par år, men bara tävlat begränsat än. DidrikDahlström/Joel Jelf är nya i klassen för året och har pga skador seglat ganska lite ihop. Båda dessa team satsade, friskt kämpade på väl trots haverier och nga kappsejsningar. De gav inte upp och placerade sig som 4:a resp 6:a totalt.Starkt!

Peter och Martin SWE505 CUP 2021 vinnare
Nya CUP-vinnare: Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS
Efter tre år med CUP-segrare från Stockholm var det dags för västsvensk seger igen. Peter och Martin har inte alltid haft flyt på Baggen, men nu verkar det ha vänt från en problemarena till en segerarena. Segern var mycket knapp, bara 1 poängs marginal till Malin Broberg/Johan Röök på silverplatsen. Fina priser i form av presentkort hos Båths på linor från Robline både till pristagarna och till andra deltagare, via lottning. Partnerskapet med Robline under 2021 har betytt mycket för 505-förbundet och för 505-seglarna. Stort TACK!

Per-Eric Törnström
Crew SWE 8651

Du är här: Home Results Peter och Martin besegrade Baggen igen! Vinnare av både CUP 3 och totala Robline SWE 505 CUP 2021