LOGO
Svenska 505 förbundet

Parbleu SWE 505 CUP 4 BKSS 10 - 11 september, 2022

1. I ledningen dag 1
Har Du glömt årets sista Parbleu SWE 505 CUP? Läs gärna Per och Lars Westers berättelse om hur de återigen vann på hemmaplan i Björlanda kile.

2. Per och LArs glada
Har vi en chans i år också?
Så var det dags för årets sista officiella regatta. Eftersom vi lyckades vinna just denna tävling förra året så var det med en viss spänning vi undrade om vi skulle kunna vara med och slåss om tätplatserna även i år. Regattan hade samlat 17 båtar vilket måste anses vara bra, även om flera lokala besättningar saknades.

3. Ahead of tehm all
Bra start i klurig vindriktning
Dag 1 hade vi 4 - 6 m/s från NO. Det är lite klurigt i Björlanda Kile med frånlandsvind. Kan bli stora vindskift samtidigt som strömmen från Nordre älv påverkar förhållandena ju närmare kryssmärket man kommer. I första racet var vi hare. Under startförfarandet fick vi väja för Broberg/Röök (9181), som tyvärr fick en DSQ som straff. Eftersom vi hade ett bra lyft så valde vi att fortsätta mot högerkanten på första kryssen. När vi kände att vi sträckte upp så slog vi och såg hela fältet under storbommen. Tyvärr vred det emot så väl uppe vid kryssmärket rundade vi som tvåa. Vi fick till en riktigt bra undanvind och rundade upp på andra kryssen med en betryggande ledning, vilken vi höll hela vägen in till mål. Tvåa blev Rosén/Wenrup (8926) med Bökmark/Persson (8962) som trea.

4. Fleeten rundar upp
Uppsegling
Andra racet lyckades vi krångla till det med vindskiften och rundade långt ner i fältet vid första kryssmärket. Lyckligtvis kunde vi segla upp oss till femte plats. Vinnare var Bökmark/Persson (8962), följda av Rosén/Wenrup och Broberg/Röök.

Tredje racet var tufft för vår del. Vi lyckades så där med vägvalen men slutade ändå åtta. Rosén/Wenrup vann, följda av Hansson/Flood (9107) och Molander/Jaxing (9117).

5. 9002 Line honour dag 1
Ny seger
Till fjärde racet hade det mojnat en hel del. Molander/Jaxing ledde inledningsvis och höll sin ledning ända till den sista korta kryssen upp till mål, då vi lyckades passera och vinna racet tätt följda av dem och Broberg/Röök på tredje plats.

6. Ebbe och Olle - nra
Rosén/Wenrup i ledningen
Efter första dagen såg Rosén/Wenrup verkligen solida ut. Det hade seglat jämnt och snabbt hela dagen varför de ledde på fem poäng med sämsta segling borträknad. Vi låg två poäng efter och Bökmark/Persson därefter på nio poäng. Därefter fanns det en lång rad med besättningar med goda förutsättningar för nästa dag. Inne på land väntade föredömligt varm korv och uppfriskande drycker som avnjöts med gott tjöt om dagens seglingar!

7. Tight rundning
Ny dag och fortsatt lite vind
Dag två hade vindriktning ändrats något så att det blåste mer från norr och fortfarande svaga. Således gällde det att försöka riskminimera i skiften och strömmarna och samtidigt hålla bra fart i båten.

Broberg/Röök visade vart skåpet skulle stå. De drog iväg och vann överlägset med Bökmark/Persson lika överlägsna tvåor. Därefter kom vi i övriga fältet. Trea i mål blev Berg/Calvert (8859).

Sjätte racet var Broberg/Röök återigen först. Dock inte så långt före övriga den här gången. Vi lyckades knipa andraplatsen med Rosén/Wenrup som trea.

8. Tt lnsrundning
Vart tog Rosén/Wenrup vägen?
Inför sista racet var det ytterst jämnt i toppen. Med 13p delade vi förstaplatsen med Rosen/Wenrup. Broberg/Röök låg på 17p och Bökmark/Persson på 21p. Därefter följde ett koppel av båtar på 25-32p. Vinden hade ökat något och vridit mot NV, men vi fick vänta en stund på att få igång fältet. Vi hade bestämt oss för att vi måste hålla ett särskilt öga på Rosén/Wenrup. Efter idogt sökande insåg vi att de inte fanns kvar på vattnet. Det visade sig att de lämnat walk-over till följd av den långa resan tillbaka till Mälarhöjden. Även om det gjorde chansen till regattavinst större för vår del, så var det långt ifrån säkert att vi skulle lyckas knyta ihop säcken.

9. Sista kret
En fyra räckte
Vi gjorde en ganska dålig start och tvingades slå ett par gånger under första kryssen för att få fri vind. Bäst startade Flohr/Refsgaard (9079). De tågade på i fri vind ut på högerkanten och rundade först. På andra kryssen passerades de av Bökmark/Persson som till slut vann seglingen. Flohr/Refsgaard blev tvåa och Hansson/Flood trea. Vi blev fyra och vann därmed regattan för andra året i rad! Fan vet om det hade lyckats om Rosén/Wenrup inte hade så lång hemresa? Tvåa blev Rosén/Wenrup och Bökmark/Persson blev trea.

10. BKSS - toppenarrangr
TACK!
BKSS är en fantastisk arrangör. Väl inne i hamnen serverades återigen supergod mat och dryck. Seglingarna genomfördes med snabba banläggningar och effektivitet i startprocedurerna. TACK!

Ett stort tack även till årets CUP-sponsor Parbleu!

Alla resultat finns på: https://www.sailarena.com/contentassets/38ce416ccaed465c8a9ebdcead870bba/swe-505-cup-4-2022-resultat.pdf

Per och Lars Wester
SWE 9002

Du är här: Home Parbleu SWE 505 CUP 4 BKSS 10 - 11 september, 2022