LOGO
Svenska 505 förbundet

505-året 2021

Slr 2
En säsong då Sverige tog silver på NoM, då mix-team vann både i Sverige och i Norden, då förbundet skaffade en andra utlåningsbåt, då en 505 köptes som klubbåt, då fler Fivar än på många år seglade längs våra kuster och då Robline SWE 505 CUP fick sina femte mästare. Häng med på en tillbakablick på hela 505-året 2021!

Malin och Johan - ny bt

Förhoppningar
2021 hade styrelsen tecknat avtal med Robline om samverkan kring Robline SWE 505 CUP, med fina priser och rabatt till alla 505-seglare på Roblines linor hos Båths. TACK! Alla såg verkligen fram mot säsongen. Då kom den nya Corona-smittvågen med tävlingsförbud under våren. Båtmässan i Göteborg fick ställas in och båda vårens Robline SWE 505 CUP-tävlingarna drabbades. Björlanda kiles tävling flyttades till september, medan tävlingen i Borstahusen ställdes in. Styrelsen försökte att under omständigheterna skapa en så bra tävlingssäsong som möjligt 2021, men säsongen fick återigen sin tyngdpunkt på hösten.

 

MVI 0007 MomentTräningslägret 17 - 18 april i Träslövsläge
Det blev ett läger! Lite annorlunda med alla genomgångar och all mat utomhus, men med bra väder gick det utmärkt. Viktigast av all - vi fick träna ihop. Det kom tretton team från hela 505-Sverige, men inga danskar pga. karantänsregler. Stämningen var förväntansfull. Kanske skulle det bli en bra tävlingssäsong, trots allt. Fredrik Fock – en av Sveriges bästa 470 seglare - tränade oss och vi fick testa en del nya och bra övningar. Fredrik verkade t.o.m. lite sugen på att känna på Fiven själv. Nästa år fortsätter vi traditionen med gemensamt vårläger i Träslövsläge – TACK Träslövsläge BS för att vi alltid känner oss så välkomna. 2022 hoppas vi på danskt deltagande också.

 

Int 505 DayThe international 505 Day – 5th of May – succé i hela världen
Den internationella 505-dagen blev en succé. Det var 505-kappseglingar med start 5.05 på tre kontinenter. Massor av fina 505-bilder postades på FB och det var ett stort internationellt 505-möte på Zoom, med ca 120 deltagare från minst 15 länder på fem kontinenter. Mötet hölls samman av Russ Clark från Storbritannien på ett mycket skickligt sätt. Massor av 505-glädje och energi spreds.

Zoom-mtet 2
Idén om 5 maj som internationella 505-dagen lanserades först av Ian Gregg i Australien 2015, men fick inget genomslag. Ovetande om det tog Diana J Sewell i Storbritannien ett initiativ 2020 att posta foton på FB den 5 maj. I år tog Internationella 505-förbundet idén vidare och lanserade den brett inom 505-världen. Internationella 505-dagen har kommit för att stanna!

 

Tomas och Johan portrttTyska mästerskapen – årets största tävling i Europa
Årets största 505-regatta, 44 båtar från 5 nationer seglade Tyskt mästerskap som en del av Warnemünde Woche. Tre svenska team mätte sina krafter mot internationellt motstånd, viktigt inte minst med tanke på det inställda EM-et. Tomas Grundel/Johan Strömdahl lyckades bäst med en sammanlagd 9:e plats efter fem seglingar med resultat inom topp 10. Peter Bökmark/Martin Persson slutade 12:a, men hade en fjärdeplats som bästa resultat och ytterligare två seglingar inom topp 10. Tredje svenska teamet, Thomas och Oskar Lundberg blev totalt 26:a.

Dansk-svenskt hygge
Wolfgang Hunger/Holger Jess vann klart före Jan Philipp Hoffmann/Felix Brockerhoff och med Lutz Stengel/Frank Fellen på tredje plats. Tre tyskar först, men på plats fyra var det franskt genom rutinerade teamet Philippe Boite/Marin Carnot. Hunger/Jess är det team som presterat bäst på stora internationella seglingar 2021. Men de har t.ex. inte mött Peter Nicholas/Luke Payne, AUS, inte heller EM-vinnarna från 2019 Roger Gilbert/Ben McGrane, GBR, eller de bästa amerikanerna. Vi får vänta till VM i Cork 2022 för att få reda på aktuellt styrkeförhållande mellan de bästa 505-seglarna i världen.

Alla resultat på: https://www.manage2sail.com/de-De/event/WarnemuenderWoche2021#!/results?classId=b8895935-a389-4ab3-a148-5c8544a0d9a5

 

Hornet r vrt - Malin och JohanSM i Åmål – Malin Broberg/Johan Röök är första mixteamet som vinner ”Hornet”, men Peter Nicholas/Luke Payne blev Internationella Svenska mästare
Vårt SM 2021 var en av de tre mest internationella 505-tävlingarna i världen 2021, med deltagare från 5 nationer. De andra två med samma internationalisering var Tyska mästerskapen och Kieler Woche.  Fint sällskap! Det blev ett SM med mycket vind för de 29 båtar som kom till start – en dag fick ställas in pga. för hårt väder.

Pete och Luke
Vi seglade internationellt SM, vilket innebar att vinnarna blir Internationella Svenska mästare och om det är en utländsk besättning blir det ingen plats i Seglingens mästare. Bästa svenska besättning vinner vandringspriset ”Hornet” och är bäst i Sverige. Lite krångligt och något som vi ska undvika i fortsättningen. Det blev i alla fall en riktig seglingsfest på vattnet och även en seglarfest på lördagskvällen med nästan alla närvarande – så kul! Peter Nicholas/Luke Payne, AUS, är ett av världens bästa 505-team – särskilt i mycket vind. De var svårslagna och vann tävlingen klart. Mycket lärorikt för oss andra att se dem och diskutera trim med dem. De fick dock se sig slagna i två delseglingar av åtta. Den ena segern tog Per och Lars Wester och den andra Malin Broberg/Johan Röök.

SM-bild ml
Malin och Johan blev tvåa totalt och därmed bästa svenskar. De står nu som svenska mästare i inteckningen på klassiska vandringspriset ”Hornet”. Det är första gången en mixbesättning är bästa svenska team på ett SM. Jättekul – GRATTIS! Även på tredje plats var det ett mixteam – Fabiola och Mikael Wonterghem från Danmark. Tvåa bland svenskarna var Peter Bökmark/Martin Persson (totalt på femte plats) och trea Ebbe Rosén/Olle Wenrup (totalt på sjätte plats). Ebbe och Olles placering imponerade i väderförhållanden som inte hör till deras favoriter längre.

SM-blst
De senaste tre årens vinnare, Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS, hade inte lyckan med sig och de gör nu ett planerat uppehåll i sin 505-satsning, till förmån för familjeliv. 505-Sverige hoppas på come-back inom inte allt för avlägsen tid! Bra arrangemang av SS Åmålsviken som fint lyckades hantera att köra ett kombinationsarrangemang med 606-klassen – stort TACK!

Alla resultat på: https://www.ssav.se/globalassets/ss-amalsviken---segling/sm-505-606-2021/resultat-505/resultat505.html

 

Lars och AxelDanska mästerskapen – snacka om gemenskap!
Samverkan med de danska 505-seglarna har varit och är mycket viktig för uppbyggnaden av 505-klassen i Sverige. Det var fyra svenska båtar som tog sig över sundet till Holbaek och Danska mästerskapen (DM). Två tyska team var också på plats.

För att få ihop DM-kraven lånade Sverige ut ett team till Holbaek Sejlklub och vips var ett formellt DM i hamn – vilket samarbete. De danska toppseglarna är svåra att rå på. Jörgen och Jacob Bojsen Möller ställde upp med en sprillans ny båt, som de just utrustat färdigt och vann trots det klart. Fem segrar av åtta möjliga. Jan Saugmann/Christian Limbrecht Mogensen, på silverplatsen var, 4 poäng efter. Malin Broberg/Johan Röök lyckades bäst av svenskarna med femte plats. Härligt hygge tillsammans med danskarna och ett lyckat arrangemang.

Alla resultat på: https://www.manage2sail.com/de-De/event/DM505#!/results?classId=93b0e596-0757-4313-941c-757382aaaab3

 

Kamp p BKSS SWE 505 CUPRobline SWE 505 CUP i BKSS – en fullträff för Per och Lars Wester och en dambesättning på pallen
Det var lätta vindar i Björlanda kile den 4-5 september, till skillnad från SM och det blev riktigt jämnt. Per och Lars Wester seglade övertygande och hade fantastiska undanvindar då de oftast hittade trycket bättre än alla andra. Fyra segrar av sju möjliga, men också två femmor och en fyra. Det kunde dock ingen rå på och det blev seger med 2 poäng före Peter Bökmark/Martin Persson.

Rundning
Johan Röök hade inte möjlighet segla båda dagarna, varför ex-olympiern Agneta Engström rekryterats in som gast till Malin Broberg. Malin och Agneta skrev historia genom att vara första dambesättning på pallen i en CUP-tävling i Sverige. De blev trea, tre poäng efter Peter och Martin.

Pristagarna BKSS
Detta innebar också att BKSS-seglare lade beslag på alla pallplatser på hemmaplan. För Per och Lars måste det ha varit en extra skön känsla att få lyckas fullt ut – de har många fjärdeplatser på större tävlingar. BKSS är klubben som vet hur man med små resurser får nöjda seglare – bra banor, ordentligt med mat efter seglingarna och en välkomnande stämning! TACK!

Resultatet från tävlingen finns på: http://www.bkss.se/wp-content/uploads/2021/09/Resultat-SWE-505-cup-1-2021_v2.pdf      

 

Andes och JAcob 9013Kieler Woche – flyttad Euro Cup-segling med Anders Nilsson/Jacob Reuterskiöld som enda svenskar
Denna mastodontregatta, som var en av årets två genomförda 505 Euro Cup-regattor, flyttades till början av september. Tyvärr samma datum som Robline SWE 505 CUP i Björlanda kile. En svensk båt valde att åka på regattan, Malmöteamet Anders Nilsson/Jacob Reuterskiöld. Det blev placering 15 i det 27 båtar starka fältet. Anders Nilsson har skrivit om regattan och analyserat de egna insatserna i en mycket trevlig artikel på sin blogg Öresund regatta. http://sundetregatta.blogspot.com/2021/09/kieler-woche-2021-international-505-en.html

Anders och JAcob p vg till Kiel
Alla resultat på: https://www.manage2sail.com/de-DE/event/kiwo2021#!/results?classId=fe0edfb1-fcb9-410a-b175-2772f8614325

 

Wester NoMSilver på Nordiska mästerskapen i Espoo, Finland, genom Per och Lars Wester
Två svenska team tog färjan över till Helsingfors för att segla årets Nordiska mästerskap. Samma sak gjorde dubbla danska världsmästaren Jan Saugmann med gast Christian Limbrecht, säkert med en seger i sikte. Det blev dock inte riktigt så. Vädret gynnade inte arrangörerna och seglarna.

NoM Rundning
Lördagens tävlingar fick ställas in pga. stiltje och dimma. På söndagen var det fortfarande dimmigt, men nu fanns det vind – skiftande i både styrka och riktning. Efter två seglingar låg Per och Lars Wester lika med Saugmann/Limbrecht och efter tre var de i ledningen med två poäng. Det var sen eftermiddag och färjan var bokad.

Per ch LArs portrttPer och Lars chansade och var med i sista seglingen. En dimmig historia med en banändring som alla utom finska teamet Rosemarie Hartman/Tuomas Laurila missade. Hartman/Laurila vann därmed seglingen och seglade upp från fjärde till första plats totalt. Första vinsten till ett mixteam på NoM. Det blev en fin andraplats till Per och Lars och det danska teamet fick nöja sig med tredje plats. Den andra svenskbåten, Galen Mack/Colin Treseler slutade femma i det 15 båtar stora fältet.

Kompletta resultat på https://www.manage2sail.com/en-US/event/EMKSyysregatta2021#!/results?classId=38f44cc3-2b89-4cf6-8c2f-53ec6bf1aa65

 

KSSS OCRKSSS Olympiska – tuff avslutning på Robline SWE 505 CUP
Martin Fridh/Mats Dahlander från Skåne avslutade lättvinds-CUPen i BKSS med en seger och inledde i avslutningen i KSSS med en tvåa och en etta i de riktigt tuffa förhållandena på Baggen. Imponerande! Så långt låg de lika med Peter Bökmark/Martin Persson, men sedan blev det kapsejsningar för Fridh/Dahlander och tufft att ta sig i mål.

Peter och Martin IMG 0053Peter och Martin var tillsammans med Malin Broberg/Johan Röök de enda team som riktigt klarade de byiga sydostvindarna på 10-15 m/s, utan att gå runt. Efter dag 1 ledde Peter och Martin före Malin och Johan och med Martin och Mats på plats 3. Peter och Martin tog också ledningen i totala CUP-en, på samma poäng som Malin och Johan men med fler vinster.

På söndagen blåste det lika mycket och några team valde att stanna iland för att spara materialet. Malin och Johan inledde med seger i första racet och återtog totalledningen, men när deras ena spinnakerbom gick av hade de ingen chans att matcha Peter och Martin, utan slutade tvåa i de två avslutande seglingarna och totalt. Peter och Martin vann både de avslutande två racen och regattan. Thomas och Oskar Lundberg från hemmaklubben KSSS seglade jämt strax under de två i toppen och blev trea i regattan. Tack KSSS för att vi fick ha vår CUP-segling under KSSS OCR-regatta.

Alla resultat på: https://www.ksss.se/globalassets/resultatarkiv/2021/ocr-2021/sailwave-results-for-ksss-ocr-2021-class-505-at-2021_6.html

 

PM och MJRobline SWE 505 CUP 2021 – med nya vinnare: Peter Bökmark/Martin Persson
SWE 505 CUP genomfördes 2021 för åttonde året, i år med Robline som partner – stort TACK för fint stöd! Det var spännande in till sista seglingen. Segermarginalen för Peter och Martin blev en enda poäng före Malin Broberg/Johan Röök på andraplatsen. Malin och Johan vann CUP-en 2017, sedan följde tre år av segrar för Tomas Grundel/Johan Strömdahl och nu var det Peter och Martin som drog längsta strået. Det var deras första seger.

Ebbe och Olle portrtt


CUP-en har vunnits fem gånger av team från ostkustflottiljen och tre gånger av team från västkustflottiljen. Skåneflottiljens bästa placering hittills är en silverplats 2015.  Årets upplaga var den näst största i CUP-ens historia - 29 båtar deltog i minst en segling. Enda gången det varit fler var 2018, då 32 båtar var med i minst en segling. SWE 8926, Ebbe Rosén/Olle Wenrup är mest framgångsrika CUP-besättning genom åren – de har två segrar och har bara en gång varit utanför prispallen.

CUP-ens slutresultatet 2021 finns på hemsidan: http://www.int505.se/images/web/Robline%20SWE%20505%20CUP%202021%20FINAL.pdf

 

Trning BKSSBjörlanda Kile SS poängseglingar 2021 – en prestigevinst för Per och Lars Wester
På våren var bara träning tillåten och det blev många träningsracepå måndagskvällarna i BKSS. Oftast var Lasse Bjerke med i coachbåten och det blev mycket givande träning. På hösten var det skarpt läge med tävling igen.17 olika båtar deltog i de 6 kvällarnas 13 seglingar. 112 båtstarter har gjorts och i snitt var det 9 båtar per kväll och som mest 13.

Pongsegling 13 sept
Per och Lars Wester vann, 4 poäng före Fredrik Hansson/Sven Flood. På tredje plats Malin Broberg/Johan Röök. Tänk vad kul man kan ha en vanlig måndagskväll. Tack BKSS för att ni hela tiden under pandemin fortsatt köra aktiviteterna för oss 505-seglare!

Resultatet finns på: http://www.bkss.se/wp-content/uploads/2021/10/Poangsegling-5o5-2021v3.png

 

SLrVM = Västkustmästerskap – enklare och nyttigare kan det inte bli!
Coronapandemin fick västkustseglarna att 2020 återuppta traditionen med en riktigt sen säsongsavslutning, ett eget VM - ja, dvs. ett Västkustmästerskap. Årets upplaga, den 22 - 23 oktober, samlade 10 team från Skåne till Göteborg i Björlanda kile. Lätta vindar och milt väder för årstiden var de yttre förutsättningarna. Det blev fem jämna, kul och intensiva race, härligt eftersnack med tilltugg i klubbhuset samt nyttiga priser = frukt!

Sven och Fredrik trea med apelsiner
De fyra första seglingarna hade olika segrare. Peter Bökmark/Martin Persson vann första, Malin Broberg/Johan Röök andra, Tomas Berg/Urban Lagnéus tredje och Fredrik Hansson/Sven Flood fjärde. Peter och Martin avslutade med seger i sista racet som fick kortas pga. brist på vind. De var också totalt jämnast och vann på sex poäng. Tvåa Tomas och Urban, 10 p, trea Fredrik och Sven, 11p och fyra Malin och Johan också med 11 poäng. Stort TACK till BKSS som lånade ut följebåtar, bojar och klubbhus – ni är ovärderliga för 505-förbundets verksamhet i väst. Även stort TACK till våra egna superarrangörer, Lasse Bjerke och Per Wennersten och deras medhjälpare denna gång, Alain Dupuis och Göran Börjesson.

Alla resultat och bilder från tävlingen finns på: https://drive.google.com/drive/folders/1VSl_Hy8bIuIS8quIJV0oUuIXsSCyibfc?fbclid=IwAR0QJ8l0IgymCoIgfV0umYPtteCjoj2GLuLAEd4eTB7AyiNhKtuSG-e86ug

 

Holgerhelg13 båtar och 31 personer på trimhelg inomhus med Holger Jess, 6 - 7 november
Detta var en aktivitet planerad för hösten 2020, men pga. Coronasituationen fick vi skjuta den ett helt år. Johan Calvert ställde upp med lokalen, dvs. hans företag Smart Inrednings lokaler i Kungälv.

Ganska imponerande med 13 Fivar inomhus, varav nästan alla riggade. Holger Jess är tyskt noggrann och berättade om alla viktiga mått för ett bra grundtrim och hur man sedan kan arrangera trimfunktionerna.

Så mycket information och så mycket som kan förbättras. Helt fantastiskt att Holger Jess, fyrfaldig världsmästare, kom och hjälpte oss – TACK! Holger berättade att när han började segla 505 var Långedrag världens 505-centrum. Där seglade Krister Bergström och Kalle Nilsson – de allra bästa 505-rorsmännen i världen på den tiden.

 

garbyten Carl-Magnus Sngeclint till vrFörsta klubbåten – köpt av Gefle SS
Gefle SS fick sin första 505 våren 2021 när ordföranden i klubben, Carl-Magnus Sångeclint, köpte klassiska Lindsaybåten SWE 8352 från Finland. Säsongen 2022 seglas SM och Nordiskt mästerskap i Gävle 8 - 10 juli under samlingsnamnet ”No Emission Race”. Det blir ett stort evenemang som vi hoppas lockar många 505-team, både svenska och utländska. För att klubben ska få i gång fler egna 505-seglare har Gefle SS under hösten 2021 köpt en uppdaterad äldre båt som klubbåt. Det betyder att såväl ungdomar som vuxna får känna på riktigt go’ segling på hemmaplan och förhoppningsvis leder det till fler Fivar i Gävle, i bästa fall redan till säsongen 2022. Ett fantastiskt kul initiativ av Carl-Magnus Sångeclint och Gefle SS.

 

Nya 505 2021Rekord i antal köpta/sålda Fivar
Under 2021 har förbundet kännedom om 25 köp/försäljningar och totalt har sex nya båtar kommit till Sverige medan en har sålts till Finland och en till Danmark. Fyra båtar har importerats från Danmark och Finland och i två fall har från början utländska seglare bosatta i Sverige tagit hit sina båtar. Av de fyra nya båtarna är det tre nya team och ett som bytt upp sig till nyare båt. Under året har en båt sålts till ett segelsällskap – Gefle SS – se ovan! Föredömligt! I tre fall har aktiva team sålt till nya aktiva team. Totalt innebär försäljningarna att det kommer att det blir fler aktiva Fivar i Sverige. Hade förbundet vetat om fler bra båtar till salu hade fler båtar kunnat omsättas.

 

Provsegling 8585Båtutlåning, provseglingar och träning
505-förbundet köpte under 2021 in en andra utlåningsbåt – SWE 8694. Förbundets två lånebåtarna har använts huvudsakligen av fem olika team under säsongen. Tre av dessa har skaffat egen båt därefter. Förbundets båtar har också lånats ut till utländska seglare på SM. Lånebåten SWE 8585 drabbades av ett mastbrott under utlåning, men detta har lösts på ett bra sätt genom vår partner Atlantica som försäkrar lånebåtarna. TACK!

Provsegling BKSS 2021
Under 2021 har två större provseglingstillfällen genomförts, där seglare kunnat testa 505. Båda på västkusten. Dessutom har det varit provsegling för olika besättningar individuellt vid flera tillfällen. Mest speciella testtillfället var i Malmö, när ett FD-team från Holland, på Sverigesemester, fick känna på en 505. Senare lånade de en båt och var med på SM i Åmål.

Provsegling GKSS
Den traditionella provseglingen sista måndagen före midsommar (21/6) i Björlanda kile samlade ett 10-tal seglare som fick prova att segla 505 i olika kombinationer. Ett team hade redan skaffat en äldre 505 och de var sedan med på måndagar i BKSS. 505-klasssen var också inbjuden till VKSF och GKSS gemensamma provsegling i Långedrag 29 augusti, tillsammans med flera andra klasser. Tomas Berg seglade med ett antal ungdomar som alla uppskattade att känna på en skön trapetsbåt.

Trning Sam
Sju båtar i Björlanda kile fick proffsig hjälp under en träningsdag - den 5 juni - med Sam Gilmour. I övrigt har träningen varit organiserad lokalt via det tre flottiljerna. Skåneflottiljen håller kontakt via mail och har samordnat sin träning i Råå och Malmö. Stockholmsflottiljen använder WhatsApp för kommunikationen och har tränat tillsammans i Saltsjöbaden. Göteborgsflottiljen organiserar sig via en Messengergrupp och har även visst träningsutbyte med Skåneflottiljen.

 

GruppenÅrsmötet och styrelsearbete
Årsmötet hölls den 20 maj via Zoom. 15 personer, alla röstberättigade, var närvarade. Bl.a. presenterades och diskuterades ett visions/strategidokument för 505-förbundet. Efter val och konstituering såg styrelsen för 2021 ut på följande sätt:
Ordförande: Galen Mack; V.ordf. och ansvarig för kappseglingsprogrammet: Tomas Franzén; Sekreterare: Lars Wester; Int. Sekreterare: Ebbe Rosén och Kassör: Sven Flood
Till styrelsen adjungeras: Flottiljansvarig väst: Tomas Berg och PR-samordnare: Per-Eric Törnström

Styrelsen har sammanträtt 12 gånger under 2021. Förbundet har varit representerat på Svenska seglarförbundets evenemang Seglardagen och Seglarträffen och vid dessa tillfällen varit aktiva i diskussioner bl.a. om nya regler för deltagande i Seglingens mästare, om förbättringar av Sailarena för tvåmansjollar, om hållbara regattor och om klassförbundens roll inom svensk segling.

 

Per-Eric Törnström
PR-samordnare Svenska 505-förbundet

Du är här: Home Results 505-året 2021