LOGO
Svenska 505 förbundet

Tillbakablick 2016 – nya styrelsen 2017!

P5144077 1024x768På bilden ordförande, Tom Hastenpflug (till vänster), tillsammans med sin bror Toni.

Vad hände i 505-Sverige under 2016? Här kan Du läsa Svenska 505-förbundets verksamhetsberättelse. Inte underligt att hela styrelsen fick förnyat förtroende på årsmötet som hölls i samband med träningslägret i Träslövsläge. Styrelse består således av: Tom Hastenpflug ordförande, Magnus Nilsson, vice ordförande, Lasse Bjerke, sekreterare, Ebbe Rosén, Internationell sekreterare, Sven Flood, kassör. I övrigt diskuterades PR-aktiviteter i form av provseglingar, 505-utmaningen, SWE 8585 och dess underhåll mm. God stämning och mycket framåtanda präglade årsmötet.

505-året 2016

Lite snabbfakta

Verksamhetsåret 2016 blev ett nytt mycket lyckat år för Svenska 505-förbundet. I slutet av året hade vi 98 båtar i vårt register, vi har 57 fullt betalande medlemmar och 8 passiva/ stödjande medlemmar. Vid styrelsen konstituerande möte blev fördelningen på posterna följande: Ordf: Tom Hastenpflug, v. ordf. Magnus Nilsson, kassör: Sven Flood, nationell sekreterare: Lars Bjerke och internationell sekreterare Ebbe Rosén. Utöver detta möte har styrelsen haft tre protokollförda Skypesammanträden fram till och med mars 2017. Ett fjärde möte kommer att hållas innan årsmötet 2017.

Medlemmar och intresserade har fått ett antal utskick med information under året. Tidigare 505-seglare som vi har kontakt med har fått fyra utskick med uppdateringar av vad som händer i klassen. Detta har varit uppskattat och varje år fylls listan på med ytterligare 505-entusiaster. Främsta kommunikationskanalen har varit Facebook (https://www.facebook.com/int505sweden/ ) med ca 250 inlägg under året. Hemsidan har haft 10 inlägg under året.

På Seglardagen 2016 representerades 505-förbundet av ordföranden Tom Hastenpflug. 505-förbundet har genom Tom Hastenpflug varit aktiva i att ta fram det förslag till finansierings­strategi som beslutades på seglardagen. Detta har uppskattats av Svenska seglarförbundet.

505-klassen fick en internationell Facebook-sida våren 2016. Den hanteras från Polen, Sverige, England och USA för närvarande. Allt material är på engelska. Läs den gärna på: https://www.facebook.com/int505/

 

Vi förverkligar drömmar 2016

Båtmässan i Göteborg blev en ny succé, trots att antalet jolleintresserade besökare var färre än tidigare år. Både gamla entusiaster och presumtiva nya 505-seglare besökte montern för en stunds Fivesnack. Dessutom var det förstås fullt häng i trapetsriggen, som vanligt. Den nya omgången av ”Vi förverkligar drömmar” var förstås intressant för många. Drygt 20 team ansökte och det var svårt att utse segrare.

Till slut vann Per och Pia Wennersten ”Vi förverkligar drömmar 2016” och fick låna SWE 8585 och all utrustning. Per var ute och provseglade 505 ett par gånger för drygt 40 år sedan med Kalle Nilsson i Tjuvkil, men sedan har det blivit OK, Laser samt massor av tränaruppdrag och 505-seglande var blott en dröm. Hans dotter Pia har inte tävlat så mycket, men har drömt om att få kappsegla med sin pappa. Nu blev det verklighet. En skada satte tyvärr käppar i hjulet för resan till Weymouth, och istället blev Nordiska mästerskapen si Sönderborg examen för satsningen. Per och Pia gjorde många bra starter, hade fin kryssfart, gjorde bra vägval och var runt topp-10 efter förstakryssen i flera seglingar. Undanvindarna gick inte lika bra, men som bäst blev det en 12:e plats i mål och totalt slutade de på plats 20 av de 27 deltagande båtarna. De lärde sig båten väldigt bra och var ett härligt tillskott i Björlanda kile-flottiljen.

I Stockholm ställde 505-veteranen Torgny Nordström upp med den nyare av sina Fivar, SWE 7318 som utlåningsbåt i Saltsjöbaden. En besättning fick möjlighet att testa 505-segling under en del av säsongen 2016.

 

Fler båtar till Sverige och vårträning
Första helgen i april 2016 hämtades tre nya begagnade båtar till Sverige, från Tyskland. En av dessa var till en helt ny besättning i Stockholm. Tomas Grundel och Johan Strömdahl. Två duktiga seglare som redan första säsongen fick fart på båten. Två var uppgraderingar från tidigare 505-selare, varav den ena är en gammal kändis från många år tillbaka - PA Malmgren. Per Kjellberg/Rita Cording var den andra besättningen som uppgraderade sig till nyare båt. Senare under säsongen köpte två nya besättningar i Göteborg båtar från England. Tillväxten i klassen har fortsatt.

Träningslägret i april i Träslövsläge, tillsammans med danskarna, är nästan en tradition. Lotte Meldgaard, regerande världsmästare i Match Racingför damer seglar nu 505 och var med på lägret tillsammans med sin gast Jens Vestergaard. Totalt deltog 16 båtar, varav tre danska. Dubbla världsmästaren Jan Saugman var tränare tillsammans med sin gast Jakob Karbo.

SERCH Magazine bjöd in Svenska 505-förbundet att vara med i alla nummer 2016 och det var vi med både text och bild. De sex publicerade artiklarna finns på sidan: http://int505.se/arkiv-artiklarDessutom publicerades en 505-artikel i Kaparebladet, SS Kaparens tidning, innan SWE 505 CUP 1 som seglades hos SS Kaparen i Gottskär. Den finns på samma plats.

 

SWE 505 CUP 1 i Gottskär med oväntad topptrio

SWE 505 CUP 1, den 28-29 maj, var det första riktiga testet på formen för. 19 Fivar på startlinjen var helt OK, även om tre kom från Danmark. Anders Dahlén/Magnus Nilsson, Träslövsläge BS, seglade snabbt och jämnt och vann klart. Med nya Blixtsegel från Bengt Johansson går de fort i lättare vindar, som under den här helgen. Dessutom startade de bra - också det synnerligen viktigt. Ebbe Rosén/Olle Wenrup vann visserligen tre delseglingar, men hade otur med materialhaveri (storfallsavlastaren gick sönder) och missade två seglingar. Men de hade också en 9:a och en 13:e, så de är inte oslagbara längre. Lars Bjerke/Tore Reinhold, Björlanda Kile SS, blev tvåa på samma poäng som trean, Tom och Toni Hastenpflug, SS Åmålsviken. En riktig veteran - Christer Båth - gjorde come-back på lördagen då han seglade med Per-Eric Thörnström som gast. Andra seglingen spikade Christer och Per-Eric, så takterna sitter i….. Fullständiga resultat på: http://idrottonline.se/SSKaparen-Segling/globalassets/ss-kaparen---segling/regattor/5o5-dag-2-race-7---kopia.htm Tävlingen seglades ihop med RS-båtar, men tyvärr kom det bara fem RS 500 och det var allt. En av de besättningarna (Malin Broberg/Johan Röök) skaffade en 505 senare under säsongen!

 

Spännande SM i Råå

SM 2016 seglades i Råå, utanför Helsingborg, den 11-12 juni. Tävlingen gick tillsammans med OK-jollarna som hade nordiskt mästerskap. För första gången hade Ebbe och Olle press på sig inför sista seglingen. För att vinna av egen kraft måste de vinna seglingen. Kul tyckte Olle! De vann och blev åter Svenska mästare. För vilken gång i ordningen? Största utmaningen var 19-åriga danskan Fabiola Wonterghem som seglar med pappa Michael. De seglade verkligt jämt och bra med idel topplaceringar och blev tvåa totalt. Silver på SM gick till Anders Dahlén/Magnus Nilsson, Träslövsläge BS, och brons till Lars och Axel Hultgren, Råå JK. Råå JK svarade för väldigt fina arrangemang, men det var inte lättseglat med ström och vindskift. Dock lika för alla. SM var också delsegling 2 i SWE 505 CUP 2016. Alla resultat på: http://www.niklasnorden.com/rjk/505sm2016.htm

 

VM som svenskarna vill glömma

Det blev ett VM i Weymouth med alla sorters väder. Från riktig lättvind till riktig hårdvind. Mike Martin/Adam Lowry från USA blev nya mästare, trots att de började med placeringarna 30 och 43, i den lätta vinden. Men sedan kom vinden och därefter hade de en 5:a om sämsta placering. När alla nio seglingarna kunde genomföras och därmed två seglingar fick räknas bort, så var saken klar. Det är Mike Martins tredje VM-titel. Han har tidigare en VM-titel som gast och en som rorsman, vilket han är ensam om. OM alla seglingarna räknats hade fjolårets världsmästare, Mike Holt/Carl Smit, USA, vunnit igen. Deras sämsta segling var en 15:e plats. Svenskarna rosade inte marknaden. Bäst gick det för Tom och Toni Hastenpflug, på 59:e plats. Ebbe Rosén/Olle Wenrup var näst bäst på 81:a plats, efter flera haverier. Läs gärna Ebbes berättelse om VM, med massor av länkar till filmer, intervjuer och bilder - gå in på www.int505.se. Det finns också en sammanfattning av VM på film, gjord av huvudsponsorn SAP, ”Overall highlights…”, på: https://www.youtube.com/watch?v=OCzr0ribGQU

 

Härligt NoM i Danmark

Nordiska mästerskapen seglades i år i danska Sönderborg på Jylland, nära tyska gränsen. Fina vatten, en seglingsledning som var på bettet och genomförde 12 seglingar på tre dagar, bra faciliteter och väldigt bra service på land med frukost, after sail och middagar. Det bådar gott inför EM i Sönderborg 2019. Seglingsmässigt blev det en revansch för danskarna som inte lyckades prestera riktigt på topp under VM. Jörgen och Jacob Bojsen-Möller seglade snabbt och säkert och klarade hem NoM-titeln före Jan Saugmann/Jakob Karbo. Därefter var det dubbelt finskt, med Kaj Lindfors/Antti Salonen på tredje plats och Jari Hamström/Tuomas Laurila på fjärde. Lars och Axel Hultgren blev bästa svenska båt på femte plats, efter bl.a. tre ”topp-tre” placeringar. Stockholmsbesättningen Tomas Grundel/Johan Strömdahl hade tävlingsdebut med fint resultat - 11:e plats totalt och en andraplats och en fjärdeplats som bästa delresultat. Även för Per och Lars Wester var det första 505-tävlingen. De hade oturen att bli påseglade av en F18 (som seglade på samma bana) i slutet av dag 2 och fick bryta pga. skada på båten. De hann dock med bl.a. en fin 5:e plats innan dess. Snyggt seglat alla tre! Danskarna är glädjande nog på gång igen på bredden och hade 14 båtar som deltog. Alla resultat på: http://www.syckapsejlads.dk/505%20NM-DM%20Acat%20F18/Resultater%202016

 

Tronskifte i SWE 505 CUP 2016

SWE 505 CUP, delsegling 3 - KSSS Olympiska regatta, blev en härlig avslutning på säsongen. Sju båtar på Baggensfjärden i hård byig vind på lördagen och i knappt någon vind alls på söndagen. Anders Dahlén/Magnus Nilsson behärskade förhållandena bäst och vann före Ebbe Rosén/Olle Wenrup. Stockholmsbesättningen Tomas Grundel/Johan Strömdahl slutade trea, på samma poäng som Ebbe och Olle. Två poäng bakom, på 4:e plats slutade Per och Lars Wester. Riktigt jämnt och kul i toppen, men alla har en bit fram till världstoppen.

SWE 505 CUP seglades för tredje året och 2016 blev det nya sammanlagda vinnare. Det var Anders Dahlén/Magnus Nilsson, Träslövsläge BS, som vann CUP-en före Ebbe Rosén/Olle Wenrup och med Lars Bjerke/Tore Reinhold på tredje plats. Totalt deltog 21 besättningar i årets SWE 505 CUP. Fullständiga resultaten på: http://int505.se/files/Resultat/2016_3_RESULTS.pdf

 

Positiv höst
DM för västkusten seglades traditionsenligt i Kullavik och vanns av Anders Dahlén/Magnus Nilsson, Träslövsläge BS. Malin Broberg/Johan Röök, GKSS, bjöd hårt motstånd efter bara en månad i båten. De vann första delseglingen och slutade 2:a totalt. Trea Lars Bjerke/Tore Reinhold, BKSS.

På höstens ”Träffen”, Svenska seglarförbundets samling av distrikt, klubbar och klassförbund, deltog Galen Mack. Han hade med en dator oh visade den nya Promotionfilm som Tom Hastenpflug klippt ihop. Finns på: https://www.youtube.com/watch?v=cLs7sapsQMw&t=17s
505-förbundet försöker att vara en aktiv del av svensk segling!

Det blev nytt rekord i deltagande på 505-PUB-en i november i Göteborg. Hela 32 seglare kom och snackade 505-segling!

En av världens genom tidernas bästa 505-seglare fyllde 60 år i december. Ännu har ingen överträffat Kristers Bergströms fem VM-titlar, även om Wolfgang Hunger från Tyskland nu delar rekordet. Grattis Krister Bergström! En artikel med bilder på Facebooksidan ”Jolleseglare från förr” har rönt stor uppmärksamhet.

Strax före jul fick förbundet en fin julklapp. Vår ansökan om sponsring för projektet 505-utmaningen 2017 beviljades 10 000 SEK från Svenska seglarförbundet. Det kommer att ge många nya seglare möjlighet att testa 505-klassen.

 

Många partners under 2016 – TACK!

Förbundet stöddes under året aktivt av många företag. Båtmässan i Göteborg sponsrade både med subventionerad plats på mässan och hela satsningen ”Vi förverkligar drömmar”. Bengt Wallin har som tack fått en halvmodell av en 505 vid höstens pubkväll i Göteborg. Tomas Gustafssons företag Micropos AB sponsrade återigen (det är många år i rad nu!) med bilder och tryck av material till Båtmässan och fick som tack motta en halvmodell av en 505 vid SM-middagen. Mikael Olin, en tidigare Fiveseglare, skänkte genom sitt företag RamNav en ny TackTick Micro till SWE 8585. Den gamla slutade tyvärr fungera. Stefan Johansson på Båths har ställt upp med lån av trapetsselar och bra priser på utrusningar för Vi förverkligar drömmar-projektet! Sven Bujala på Helly Hansen har gett oss förmånliga priser på en ny omgång 505-jackor. Anders Nordström på UK Syversen sänkte seglarväskor, Helly Hansen skänkte böcker om SCA-satsningen på VOR och Hjertmans skänkte high-tech-tampar som priserna till SWE 505 CUP 2016. Torgny Nordström lånade ut sin båt till förbundet och bjöd på allt material för att rusta upp den. Stort TACK allihop! Bidrag är alltid välkomna.

Nu ser vi med tillförsikt fram mot en ny härlig 505-säsong 2017. Den har börjat bra!

 

Göteborg 2016-04-20

Lars Bjerke

för Svenska 505-förbundets styrelse

Du är här: Home Results Tillbakablick 2016 – nya styrelsen 2017!